Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі у перший день переговорів президенти України та Польщі Леонід Кучма та Олександр Квасневський говорили наче в різних тональностях


Ганна Стеців В Одесі у перший день переговорів президенти України та Польщі Леонід Кучма та Олександр Квасневський говорили наче в різних тональностях

Одеса, 23 червня 2003 року.

Ганна Стеців

З того, що вдалося почути в Одесі з вуст президентів, можна виловити кілька деталей, що свідчать про речі принципові. А саме: президенти говорили наче в різних тональностях.

Леонід Кучма, в основному, заглядав у перспективу. Він, наприклад, запропонував таку щорічну зустріч провести не в Польщі, як дотепер було домовлено ( бо домовлено почергово проводити : раз по східний бік Бугу, раз - по західний), а провести її в Україні наступного року, оскільки 2004 рік, сказав Кучма, буде роком Польщі в Україні. «Отож, нехай і наша така зустріч відбудеться в Україні», - зазначив Кучма.

Потім президент Кучма поставив регіональним лідерам завдання теж на перспективу. «Треба, щоб міжрегіональні відносини України і Польщі, - сказав Леонід Кучма, - почали розвиватися у загальноєвропейській площині, так, щоб прийти до транс-європейської співпраці. Це завдання для присутніх тут».

Кожен розуміє, звичайно, що це завдання не на найближчий рік, а на найближчі роки. Отож думки президента України були увесь час наче звернені у перспективу.

Натомість президент Квасневський пробував підводити риску під своєю діяльністю. Говорячи про певні успіхи польсько-української співпраці, президент Квасневський зазначив, що це «добрий фінал для президентських каденцій і президента Кучми, і президента Квасневського». Обличчя президента Кучми при тих словах залишалося незворушним. Ну, але це деталі, в яких, як кажуть поляки, ховається чорт.

Щодо конкретних результатів першого дня зустрічі президентів, то по-перше, вони говорили про заходи безпеки спільних військових сил, які братимуть участь у стабілізаційних процесах в Іраку.

Леонід Кучма

Тут наша спільна робота повинна бути.

Ганна Стеців

По-друге, говорили про Волинь. У короткому слові до преси президент Квасневський так означив стан цієї складної розмови:

Олександр Квасневський

Ми на доброму шляху.

Ганна Стеців

Коли вже президенти відходили, то вдалося запитати Олександра Квасневського, що це означає : «на доброму шляху»? На що президент Польщі відповів, що завтра, 24 червня, вже буде відомо, в якому форматі проходитиме вшанування цієї сумної дати, а конкретно , чи будуть просити пробачення українці у поляків і навпаки, чи таки не будуть.

Ті, хто буває на частих зустрічах Олександра Квасневського і Леоніда Кучми пробували ворожити по настроях президентів: домовилися Кучма з Квасневським про Волинь чи ні? Але обличчя президентів були в перший день зустрічі радше суворі.

І третє, президент Квасневський сказав, що між Україною і Польщею не може бути жодної завіси, навіть, якщо б це була завіса з дуже делікатної матерії і додав при цьому, що візи безкоштовні і багаторазові для українців буде запроваджено з 1 жовтня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG