Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Ірак.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Ірак.

Прага, 25 травня 2003 – Після вчорашнього вбивства неподалік Багдада шістьох британських солдатів західна преса знову повернулася до проблем Іраку, зокрема до браку миротворчих сил та активізації прорежимних угруповань. Більшість оглядачів вважають за необхідне терміново надіслати до Іраку достатню кількість миротворчих сил, радикальніше повести боротьбу із рештками режиму і якнайшвидше сформувати іракське тимчасове керівництво.

Найширше на вбивство британських військовослужбовців відгукнулася британська преса. Газета «Дейлі телеґраф» підкреслює в редакційній статті, що убивство шістьох і поранення вісьмох британських солдатів знову нагадало про негайну потребу шукати Саддама Гуссейна. Напад на солдатів, за словами газети, підтверджує зростання опору проти зусиль британських сил відновити нормальне життя і навести порядок у цій південній, відносно спокійній частині Іраку. «Дейлі телеґраф» особливо наголошує, що для відновлення порядку в Іраку коаліційне командування повинне установити місце перебування Саддама Гуссейна і його двох синів. Той факт, що диктатора і його синів не знайдено, на думку газети, діє застрашливо на іракців і заохочує прихильників Саддама продовжувати грабежі, саботаж і напади на коаліційні підрозділи. На закінчення британська газета підкреслює, що для успішної місії в Іраку потрібне відповідне політичне керівництво, без якого коаліційні підрозділи стануть заручниками тих, хто намагається недопустити до створення нового Іраку.

Інша британська газета «Ґардіян» представляє відмінний погляд на проблему коаліційних сил в Іраку. Теж у редакційній статті газета пише, що ніхто не очікував атаки проти коаліційних сил у районі міста Амара, де живуть переважно мусульмани - шиїти, які зазнавали нещадних репресій з боку багдадського режиму. Проте британські, як і американські підрозділи, веде далі газета, в Іраку сприймаються як окупаційні сили, незалежно від того, ходять вони у касках чи без них. Значну частину вини газета приписує хаотичному правлінню американської адміністрації в Багдаді, а також, за словами газети, одержимості президента Буша в зусиллях спіймати Саддама Гуссейна. Буш знову заявив про цю потребу вчора. «Ґардіян» вважає, що захоплення Саддама не вирішить проблеми Іраку.

Лондонська газета «Таймс» вважає, що вбивство британських солдатів підсилює позиції тих, що виступали проти воєнної акції і які нині виступають за виведення американських і британських підрозділів з Іраку, який може перетворитися у трясовину для коаліційних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG