Доступність посилання

ТОП новини

Кримські керівники стверджують, що в автономії голоду не буде


Володимир Притула Кримські керівники стверджують, що в автономії голоду не буде

Симферополь, 24 червня 2003 - Ми продовжуємо хлібну тему, яка останнім часом стала актуальною для багатьох регіонів України, в тому числі і для Криму. Кримські керівники стверджують, що в автономії, попри невтішні прогнози щодо цьогорічного урожаю зернових, голоду не буде.

З таким же запалом, як ще кілька днів тому чиновники лякали населення та один одного ( а найбільше – вище керівництво країни) жахливим неурожаєм і можливим дефіцитом хліба, тепер ті ж посадовці переконують співгромадян, що голоду не буде, і Крим матиме достатньо хліба. У понеділок віце-прем’єр кримського уряду з аграрних питань Анатолій Корнійчук заявив, що попри втрати через погодні умови, урожай зернових у Криму буде непоганим. Тоді ж віце-прем’єр-міністр України Іван Кириленко, який перебував у Криму сказав журналістам, що не бачить підстав для зростання цін на хліб. Прес-секретар глави кримського уряду Сергій Винник теж зробив заяву з цього приводу:

“Що стосується видів на урожай, то прогнозувати їх досить складно, погодні умови такі, що кожен день може вплинути на на розміри урожаю. Очікується, що Крим збере приблизно 800-850 тисяч тонн зерна. Але потреби у продовольчому зерні в автономії – близько 130 тисяч тонн. Тобто, за будь-яких несприятливих умов Крим цілком здатний забезпечити себе продовольчим зерном. Жодного дефіциту муки тут не буде – це 100%. І жодного різкого стрибка цін на хліб, хлібо-булочні, макаронні вироби теж не буде. Це теж абсолютно точно”.

Раніше Міністерство агропромислового комплексу АРК повідомило, що втрати від несприятливих погодних умов у Криму склали понад 100 тисяч гектарів, прямі збитки – близько 60 мільйонів гривень. А сьогодні урядова прес-служба оприлюднила інформацію, що Кабінет міністрів України виділив південним регіонам держави 322 мільйони гривень для компенсації цих втрат. Скільки отримає Крим, поки що не відомо, але вже зараз кримські урядовці кажуть, що автономія за цієї ситуації не тільки не втратить, але й може виграти. Сергій Винник:

“Більшу частину зерна, яке буде зібране в Криму, господарства збираються продати на насіння. Тобто, це за ринковими цінами найдорожча категорія зерна. Саме кримське зерно дуже високої якості і як посівний матеріал воно йде по всьому півдню України. І господарства Криму, як не дивно, опинилися у досить вигідному становищі. Вони від цього можуть отримати певну вигоду. Цього року саме виробники, а не посередники диктуватимуть умови. У зв’язку з тим, що урожай нижче планованого, а пропозиція пального дуже висока, то впали ціни на дизельне пальне, впали ціни на бензин, відсутній їхній дефіцит, тож для господарств це вигідні умови”, - сказав Сергій Винник. Я ж додам, що за останні 2 місяці ціни на хліб у Симферополі виросли приблизно на 30-35%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG