Доступність посилання

ТОП новини

Хто заважає іноземним інвесторам працювати в Україні?


Марина Пирожук Хто заважає іноземним інвесторам працювати в Україні?

Київ, 26 червня 2003 - Останнім часом в Україні створюється сприятливий клімат для залучення та використання іноземних інвестицій. На цьому неодноразово наголошували як представники української влади, так і іноземні інвестори, які уже працюють на українському ринку, а також потенційні інвестори, які мають наміри вкладати кошти в українську економіку. Однак переважна більшість іноземних інвесторів все ж таки залишаються незадоволеними умовами роботи в Україні. Одним із таких прикладів є миколаївське суднобудівне підприємство, основним акціонером якого кілька років тому стала всесвітньо відома суднобудівна компанія “Дамен Шіпярдс Груп”. Сьогодні на прес-конференції у Києві представники цієї компанії разом з керівництвом заводу нарікали на відсутність в Україні належних умов для прозорого і відкритого бізнесу, зокрема тим підприємствам, де залучені потужні іноземні інвестиції.. З подробицями Марина Пирожук

Марина Пирожук

Віце-президент компанії “Дамен Шіпярдс” Герман Кваст заявив, що його компанія як стратегічний інвестор суднобудівної галузі зацікавлена у розвиткові виробництва на заводі “Океан” і тому інвестує значні кошти в модернізацію та розвиток заводу. Її стратегічною метою є досягнення високої продуктивності у роботі підприємства та піднесення його до рівня провідних європейських суднобудівних заводів.Він також наголосив, що після приватизації заводу компанією “Дамен Шіпярдс Груп” у 2000 році, завод вийшов із стадії банкрутства. Пан Кваст каже, що після тривалого простою на завод регулярно надходять нові замовлення. Лише у 2002 році підприємство передало замовникам 14 суден різного класу, ще 12 суден знаходяться в стадії будівництва. При цьому портфель замовлень, за його словами, зростає, що гарантує завантаження виробничих потужностей до кінця 2004 року.

Голова правління заводу Микола Романчук додає, що наразі завод вчасно сплачує всі платежі до державного та місцевого бюджетів, а рівень заробітної плати зріс у кілька разів. За його словами, наразі майже 3000 робітників заводу стабільно отримують заробітну плату, при цьому середньомісячна зарплата основних працівників становить більше 2000 грн. Микола Романчук також наголосив, що завод також продовжує модернізацію виробництва, на що уже використано близько 3 мільйонів євро за рахунок коштів основного акціонера та позичкових коштів.

Однак представники “Океану” вважають, що в Україні є сили, які б хотіли використати покращення фінансового стану “Океану” для задоволення своїх приватних інтересів всупереч не лише правовим нормам і загальноприйнятим стандартам у бізнес-стосунках, а й – здоровому глузду.

Як приклад Герман Кваст навів дніпропетровську компанію “Конверс-Інвест”, яка, за його словами, шляхом безпідставного завищення суми боргу намагається стягнути з “Океану” суму, що у багато разів перевищує суму початкового боргу. Адвокат суднобудівного заводу Ганна Вронська каже, що цей конфлікт виник внаслідок закупівлі “Океаном” у 95 році. 24000 тон сталі. Оскільки “Океан” переживав тоді скрутне фінансове становише і не міг сплатити за поставку металу, то він переоформив заборгованість шляхом видачі векселів на загальну суму зобов”язань, включаючи штрафні санкції. Адвокат заявляє, що у відповідності до чинного тоді законодавства, векселі були видані з порушенням його положень. Крім того ці всі процедури, за словами адвоката, були здійснені до приватизації заводу “Дамен Шіпярдс Груп”.

Герман Кваст каже, що його компанія готова врегулювати цей конфлікт на правових підставах, і сплатити реальний борг “Океану”, однак усі переговори з представниками “Конверс-Інвестом” не дали результатів.

“Ми компанія з гарною репутацією. І ми відомі як ті, хто завжди платить свої борги. З усіма нашими кредиторами ми досягли мирного рішення. З “Конверс-Інвестом” ми також намагалися знайти мирне врегулювання. Ми зробили кілька пропозицій, але ми не отримали конструктивної і позитивної відповіді. Абсолютно очевидно, що досі існують люди, які розглядають іноземного інвестора як джерело фінансів для того, аби отримати стільки грошей, скільки можливо”. -каже Герман Кваст

Він також заявляє, що така конфліктна ситуація не дає змогу «Океану» проводити подальші переговори з іноземними кредиторами стосовно залучення фінансування для подальшого розвитку заводу та впевненості у стабільній роботі.. Пан Кваст зазначив, що наразі Миколаївський “Дамен Шіпярдс Океан” є найбільш ефективно працюючим суднобудівним підприємством України, і в разі неможливості врегулювання спірного питання з “Конверс-Інвестом ”, “Дамен Шіпярдс Океан” може втратити стимул для інвестування і розвитку цієї галузі. Він також наголосив, що мова йде не лише про інтереси всесвітньовідомої компанії і колективу заводу, а й про національні інтереси та імідж України загалом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG