Доступність посилання

ТОП новини

Як Америка підтримує ГУУАМ


Сергій Куделя Як Америка підтримує ГУУАМ

Вашингтон, 27 червня 2003 - Цього тижня у Вашингтоні відбулася зустріч послів України, Грузії, Узбекистану, Азербайджану та Молдови з Першим заступником державного секретаря США Ричардом Армітаджем. Дипломати держав, об’єднані в неформальну організацію ГУУАМ, проводили консультації напередодні саміту об’єднання в Ялті 3-4 липня. За повідомленням прес-служби Державного Департаменту, учасники зустрічі обговорили перспективи реалізації спільних проектів у сфері транспорту, торгівлі та співпраці працівників правоохоронних органів. Армітадж висловив свою підтримку цих проектів та наголосив, що США багато очікують від майбутнього саміту.

Взаємодія п’яти пострадянських республік в рамках об’єднання ГУУАМ, започаткованого у 1996 році, уповільнилися після подій 11 вересня 2001 року. Головний двигун об’єднання – Сполучені Штати Америки – сконцентрував увагу на інших регіонах світу, а ГУУАМ почав сприйматися як залишок від минулої ери. Проте останнім часом Вашингтон зосередив свою увагу на відновленні співпраці між державами-членами ГУУАМ. Тепер зусилля цих держав сконцентровані на сферах, які відповідають сучасним викликам міжнародної безпеки. На останній зустрічі делегацій держав-учасників ГУУАМ у Тбілісі наприкінці травня було вирішено створити так званий “Віртуальний центр боротьби з тероризмом та організованою злочинністю”. Про роль США в реалізації цих проектів розповідає в інтерв’ю Радіо Свобода Посол України у США.

Костянтин Грищенко

Роль Сполучених Штатів полягає не тільки в політичній підтримці, а також у наданні фінансової та технічної допомоги, зокрема, йдеться про цей же віртуальний центр і про проект в галузі торгівлі та транспорту. Також і в інших сферах, зокрема, – питання про створення секретаріату ГУУАМ, який має розміщатись у Києві, в цій галузі, з цього питання Сполучені Штати готові надавати практичну допомогу.

Сергій Куделя

Посол також пояснив мотиви, якими керуються Сполучені Штати, в наданні активної підтримки розвитку об’єднання ГУУАМ.

Костянтин Грищенко

Справа в тому, що ГУУАМ як об’єднання є чинником стабілізації в регіоні. Країни, які об’єднуються не тому, що хтось є сильнішим, могутнішим, а тому що в них є справді спільні інтереси, на розуміння спільності яких вони вийшли добровільно. І тут нема ні старших, ні молодших.

Водночас, у нас є спільне розуміння того, що можливість цієї співпраці створює додаткові переваги як з точки зору транспортування енергоносіїв та інших товарів з центральної Азії в Європу чи з України, скажімо, навпаки до центральної Азії (і далі, в перспективі, в Китай), так і з точки зору нашої взаємодії у вирішенні таких питань, що турбують всю Європу та й світ в цілому. Це конфлікти у Придністров’ї, в Абхазії, де політична воля країн-учасниць може бути реалізована у вигляді конкретних політичних та інших форм вирішення цих проблемних питань.

Сергій Куделя

Американська делегація також візьме участь у саміті держав-членів ГУУАМ в Ялті наступного тижня. Її очолить другий заступник державного секретаря США Стівен Пайфер, який впродовж трьох років був послом США в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG