Доступність посилання

ТОП новини

Причиною кризи в двосторонніх словацько-угорських відносинах є ухвалений нещодавно в Будапешті “Закон про закордонного угорця”


Оксана Пеленська Причиною кризи в двосторонніх словацько-угорських відносинах є ухвалений нещодавно в Будапешті “Закон про закордонного угорця”

Прага, 1 липня 2003 - Вже раніше найвищі словацькі урядовці не приховували, що в разі схвалення “Закону про закордонного угорця” в Братиславі мовчати не будуть. “Словаччина вживе всіх можливих заходів, щоб у країні працювали тільки ті закони, які співзвучні з європейськими стандартами”, - обіцяв на засіданні Ради Європи у французькому Страсбурзі й президент Словаччини Рудоль Шустер. На думку найвищих словацьких політиків, йдеться про втручання у внутрішні справи Словаччини, де, згідно зі статистикою, проживає сьогодні близько 600 тисяч угорців. Про що ж ідеться?

В результаті підписання Тріананського договору наприкінці Першої світової війни Угорщина втратила дві третини своїх територій, на яких проживала третина угорців. Втратила, але, як свідчить новоухвалений закон, не забула і про своїх колишніх співгромадян хоче дбати. “Закон про закордонного угорця” має на меті, передусім, підтримати життєвий рівень угорців поза межами Угорщини. Наприклад, пільги отримають студенти зі Словаччини, які хотіли б отримати освіту в Угорщині. Якщо конкретніше, – то Закон передбачає, що 90 відсотків видатків за навчання так званого “закордонного угорця” візьмуть на себе угорські вузи. Те ж саме стосується і туризму. Якщо ви зареєструвались як представник угорської меншини у Словаччині, то маєте право 4 рази на рік придбати туристичну путівку до Угорщини зі знижкою в 90 відсотків.

Або ж родичі дітей, які ходять до угорських шкіл, можуть розраховувати на матеріальну допомогу від угорської держави. Саме цей параграф нового Закону викликав найбільше обурення уряду Словаччини. “Ми не можемо допустити, щоб у Словаччині набрав чинності закон, положення якого є прямим втручанням у внутрішні справи Словаччини”, - заявив прем’єр Мікулаш Дзурінда:

Мікулаш Дзурінда

Уряд незацікавлений і не буде вести переговори щодо впровадження закону чужої країни на свої території.

В Будапешті вважають, що ухвалений закон не має нічого спільного з захистом угорської меншини у Словаччині. Йдеться тільки про те, щоб допомогти угорцям за кордонами Угорщини зберегти свою ідентичність, - наполягають високі угорські урядовці.

Тим часом у Братиславі не поспішають з запровадженням закону. Якими можуть бути подальші кроки уряду? Аналітик словацької редакції Радіо "Свобода" Анна Раусова вважає:

Анна Раусова

Принципова позиція, котру зайняв уряд прем’єра Мікулаша Дзурінди, полягає в тому, що всі переговори щодо запровадження “Закону про угорців, які живуть в сусідніх з Угорщиною країнах”, мають відбутись під компетенцією і в рамках словацько-угорського міжурядового договору. А вже комісія точно визначить, якими мають бути відносини між Словаччиною та Угорщиною.

Кроки уряду Мікулаша Дзурінди підтримують всі партії владної коаліції, крім однієї – Партії угорської коаліції, котра захищає права угорців у Словаччині. Також Рада Європи звернулась до уряду Угорщини переглянути Закон і прислухатись до критики урядів сусідніх держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG