Доступність посилання

ТОП новини

Перемога одностатевого кохання


Мирослава Гонгадзе Перемога одностатевого кохання

Нью-Йорк, 27 червня 2003 року.

26 червня Верховний Суд Сполучених Штатів визнав неконституційними закони штатів, за якими сексуальні стосунки геїв та лезбіянок вважаються злочином. Оглядачі кажуть, що ухвалення такого рішення є не тільки перемогою прав сексуальних меншин у США, а й прецедентом щодо скасування інших законів, які регулюють сфери приватних стосунків. З подробицями з Вашингтону Мирослава Гонгадзе.

Рішення Верховного Суду США вже встигли назвати історичним. Шестеро з 9 суддів проголосували за скасування обмежень на одностатеві стосунки. Прицьому частина суддів виходила з позиції, що такі закони є втручанням у приватне життя, і ще частина правників заявила, що вважає їх дискримінаційними за статевими ознаками. Біля Верховного Суду Вашингтону в четвер відбулося свято одностатевого братерства. Але найбільшою перемогою це рішення стало для Тарона Гарнера та Джона Лоуренса, апеляцію яких задовільнив суд. Саме їх звинуватили у злочині та засудили в Техасі після того, як поліція стала свідком одностатевого сексу в приватному будинку одного з коханців. Для великої кількості геїв та лесбіянок закони, що забороняють одностатеве кохання, були чистою формальністю. Практично, у кожному більш-менш великому американському місті є спеціальні райони, де концентровано проживають представники сексуальних меншин. Завітавши на Дюпон Соркол, спеціальну дільницю Вашингтону, легко можна зустріти одностатеві пари. Майкл, як назвав себе один з хлопців, із яким я вчора розмовляла про рішення Верховного Суду, сказав, що він ніколи не відчував на собі ніяких обмежень, але вважає, що рішення Верховного Суду розширить права сексуальних меншин і стане прецедентом для інших процесів, що стосуються приватного життя.

Майкл

Звичайно, я підтримую це рішення. Це мій стиль життя. Це добрі зміни і це – перспективно для майбутнього.

Від сьогодні, як визначив один з суддів Верховного Суду, геї “мають право до їхнього приватного життя”. “Штат не може принижувати їхній спосіб життя чи контролювати їхню долю, називаючи приватну сексуальну поведінку злочином”.

Рішення, ухвалене в Сполучених Штатах щодо прав сексуальних меншин, перекликається з позицією Верховного Суду на іншому континенті, у Новій Зеландії. Там, того ж самого дня, 26 червня, проституцію було визнано легальним бізнесом.

Фундаментальні питання життя, що таке добре, а що – погано, кожна нова генерація людства вирішує на свій кшталт. І, як сказав суддя Кеннеді, “люди з кожного покоління можуть використовувати принципи цього покоління у пошуку більшої свободи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG