Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення цін на хлібо-булочну продукцію у Запоріжжі


Леся Кленович Підвищення цін на хлібо-булочну продукцію у Запоріжжі

Запоріжжя, 3 липня 2003 року – Однією з найактуальніших тем для пересічного українця наразі є підвищення цін на хлібо-булочну продукцію. Переважна більшість фахівців вважає ажіотаж довкола хліба штучним. Новий мер Запоріжжя (він же – губернатор Запорізького регіону) Євген Карташов закликав городян не вдаватись до паніки. Хліб буде.

Леся Кленович.

Днями запорізький губернатор-мер Запоріжжя Євген Карташов побував із робочим візитом у Казахстані. Поїздку до середньоазійської республіки він назвав вдалою, оскільки з її урядом підписані угоди щодо постачання Запоріжжю зерна цьогорічного врожаю. Відвантаження має початися вже у вересні. Втім ціни на хлібо-булочні вироби в обласному центрі продовжують зростати. Адже місцевим виробникам добре відома ситуація, що склалася в агропромисловому комплексі області. Підстав для песимізму не бракує. Наразі вирок однозначний: запорізького зерна не буде. Морозна зима та весняна посуха звели нанівець усі рятівні заходи сільгоспвиробників. Сьогодні висота стиглих рослин ледь сягає 10-15-ти сантиметрів, що унеможливлює сам процес жнив. Керівники сільгосппідприємств вже ознайомили своїх пайовиків з такими негараздами. Селяни ж готові прибирати збіжжя чи не голими руками (на щастя дідівське приладдя завжди є в їхньому арсеналі). Городяни ж, більш звиклі до економічних експериментів, інколи ще намагаються виправдати дії місцевих виробників. На часі не останню роль щодо ціноутворення відіграє громадська думка. Я вирішила дізнатись так в обласному центрі. Далі – роздуми моїх респондентів.

Зараз в Україні, і зокрема в Запоріжжі, подорожчав хліб. Що Ви думаєте з цього приводу?

Жінка

Ой, це погано, дуже погано. Особливо нам, пенсіонерам, дуже тяжко.

Леся Кленович

Вас влаштовує його якість?

Жінка

Ні. Чому? Він несмачний став. На мою думку, там добавки якісь стали додавати.

Леся Кленович

Що Ви думаєте з приводу подожчення хліба?

Жінка

Менше будемо їсти, схуднемо, довше проживемо.

Дівчина

Якість його, я думаю, не буде влаштовувати нікого. А з приводу ціни – я вважаю, що молоді це не стосується, а літніх людей це вдарить по кишеньці.

Чоловік

Мені здається, що це – просто спекуляція, і за цим не стоїть, припустимо, поганий врожай абощо. Це, найімовірніше, хтось непогані гроші піднімає на цій справі.

Бабуся

Це погано. Але я з цим згодна, тому що розумію, що погода не дозволяє. А що робити?..

Юнак

Думка з цього приводу така: не треба було продавати наше зерно, щоб потім подорожчав хліб, тому що тепер мало зерна.

Жінка

Те, що хліб подорожчав, – це жахливо. Якщо ще подорожчає – не знаю…160 гривень я отримую, а мені потрібно 3 хлібини на день!

Чоловік

Вага зменшилась, а якість погіршала. А ціна, самі знаєте, зростає й зростає. Ну, нічого страшного, ось на хліб зароблю собі.

Чоловік

Знайома ситуація, немає врожаю в цьому році. Ми самі із сільського району, працюємо в сільському господарстві…

Чоловік

На той рік буде дешевше, я вважаю.

Леся Кленович

Що Ви думаєте з приводу подорожчання хліба?

Жінка

Я вважаю, що це – тимчасово. Нам же обіцяв наш уряд, що це – тимчасово. Ми сподіваємось.

Чоловік

Я вважаю, ситуація створена штучно для того, щоб отримати надприбуток.

Літній чоловік

Як я можу ставитись, коли в мене зарплата – 142 гривні? Виступають наші правителі і кажуть, що це не повинно бути. Застосуй же ти владу свою, якщо ти влада! А влади в нас нема! Тому грабували нас, грабують і будуть грабувати!

Леся Кленович

Ваша думка з приводу подорожчання хліба?

Чоловік

Здивування... Ніхто не чекав, що буде припинене зростання добробуту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG