Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті реалізують туристичний проект “Карпатський трамвай”


Іван Костюк На Прикарпатті реалізують туристичний проект “Карпатський трамвай”

Івано-Франківськ, 4 липня 2003 – З вересня цього року на Прикарпатті діятиме новий туристичний маршрут під назвою “Карпатський трамвай”. Туристи зможуть відтепер помандрувати потягом, який курсує вузькоколійкою, вглиб українських Карпат. Щоправда в процесі реалізації проекту є ще чимало проблем.

Велика мережа вузькоколійної залізниці діяла на Прикарпатті ще з часів Австро-Угорщини. Вона об’єднувала чотири західні області: Івано-Франківську, Львівську, Закарпатську та Чернівецьку. Вузькоколійка пролягала складними місцями українських Карпат. З часом залізниця занепала. Однак упродовж двох останніх років науковці, представники громадських організацій, владних структур виявили велике зацікавлення у відновленні роботи вузькоколійок. За цей час відбулося два міжнародні форуми під символічною назвою “Карпатський трамвай”. На них обговорювали проблему відновлення гірської залізниці. На Івано-Франківщині вдалося відновити вузькоколійку в Долинському районі області. Вже у вересні перші мандрівники зможуть вирушити новим туристичним маршрутом вглиб Карпат. Зараз тут готові до перевезення чотири невеликих тепловози та з десяток вагонів. Нинішній проект інвестує товариство з обмеженою відповідальністю “Вигода”. Його директор Ігор Заєць так коментує перспективи нового туристичного проекту: “Для того щоб використовувати колію для перевезення людей по туристичних маршрутах, за нашими підрахунками необхідно ще вкласти два, два з половиною мільйони гривень”. Ініціатори “Карпатського трамваю” нарікають не лише на відсутність коштів, але й на відсутність інформації про те, де виробляється відповідна залізнична техніка і де можна купити комплектуючі до неї. Адже на Україні технічним забезпеченням вузькоколійок практично ніхто не займається. У розвиток туристичних маршрутів на вузькоколійках мала б втрутитись також і держава. На цьому наголошує голова ініціативи “Карпатський трамвай” Андрій Басараб.

Андрій Басараб

На жаль, на сьогоднішній день ми не маємо поняття, що таке туристична залізниця. Ми багато про це говоримо, але на законодавчому рівні нічого конкретно не визначено.

На Другому міжнародному форму “Карпатський трамвай” неодноразово підкреслювали, що більшість вузькоколійних туристичних залізниць світу є приватними, і Україні також необхідно передати їх у приватну власність, визначивши їх статус на законодавчому рівні. Президент Федерації музейних та туристичних залізниць Європи Девід Морган, який був присутнім на міжнародному форумі “Карпатський трамвай”, наголосив, що вузькоколійна залізниця в Карпатах має великі перспективи, адже Карпати вражають мандрівників своєю дикою незайманою природою. І все це може давати чималий прибуток. Вже зараз на туристів на Прикарпатті чекають 60 кілометрів підготовленої вузькоколійки та кілька відремонтованих вагонів. У вересні перші мандрівники поїдуть колією вглиб Карпат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG