Доступність посилання

ТОП новини

Як американці платять податки


Мирослава Гонгадзе Як американці платять податки

Вашингтон, 15 квітня 2003 – священний день для кожного американця. Особливість його полягає в тому, що це – останній день виплати податків. Американську податкову систему називають священною коровою, і виплата податків – один із основних обов’язків американців перед державою.

Якщо ви хочете побачити черги в США, то варто 15 квітня податися на пошту. Тільки в цей день поштові відділення всієї Америки відчинені до 12 години ночі. За статистикою, близько 10 млн. американців заповнюють свої податкові декларації в останній день.

Кажуть, що в США можна абсолютно точно спрогнозувати дві речі –смерть і податок. Тіньовий варіант ухилення від сплати податків може дорого коштувати сміливцям. Нагадаю лише історію з відомим мафіозі Аль-Капоне. Він опинився за ґратами не тому, що займався грабунками та вбивствами, а тому, що не платив податки.

Податкова система США – це основа суспільства. І вона справедлива до громадян. Незалежно від розміру зарібку, в Америці існує так званий “податок соціального страхування”, який платять усі. Соціальне страхування – це той мінімум, який кожен американець отримує як державну пенсію. З цих грошей отримують допомогу й малозабезпечені. Мінімальна заробітна плата американця, що не підлягає оподаткуванню, становить 15 тисяч доларів. Якщо ваші доходи не дотягує до цієї суми, ви отримуєте так зване “повернення” – тобто після розгляду ваших податкових декларацій податкові служби надсилають вам чек на суму різниці мінімального доходу до вашого доходу.

Гуманна податкова ситема Америки й до малого бізнесу та індивідуальних підприємців. Якщо ви є консультантом і працюєте за тимчасовими контрактами, ви можете списувати зі своїх доходів усі суми так званих бізнес-витрат (на всі види транспорту, канцелярські товари, оргтехніку, медичне страхування та ін).

Незважаючи на те, що коженен американський штат дотримується загальних федеральних податкових законів, уряди штатів мають також свої визначені податкові ставки. Наприклад, у Вірджинії доходи індивідуальних підприємців розміром до 50 тисяч доларів оподатковуються визначеною сумою в 50 доларів, і тільки доходи за 100 мають процентні ставки оподаткування залежно від сум.

Цього року Адміністрація президента Буша проводить податкову реформу. Вже сьогодні кожен американець може списати зі своїх доходів 3000 доларів як неоподаткований мінімум. Президент Буш стверджує, що має намір підняти малий бізнес. Адміністрація намагається зробити будь-які кроки для оздоровлення американської економіки, яка сьогодні знаходиться в не найкращому стані.

Підсумовуючи, варто сказати, що податкова система – це основа стабільності Америки, й кожен американець, виконуючи свій священний обов’язок сплати податків, робить свій індивідуальний внесок у цю стабільність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG