Доступність посилання

ТОП новини

Дискусія довкола ролі української діаспори для сучасної України та відносин двох світів українців відбулася у товаристві імені Шевченка у Нью-Йорку


Мирослава Гонгадзе Дискусія довкола ролі української діаспори для сучасної України та відносин двох світів українців відбулася у товаристві імені Шевченка у Нью-Йорку

Вашингтон, 1 липня 2003 – Дискусія довкола ролі української діаспори для сучасної України та взаємовідносин двох світів українців цієї суботи (29 червня) відбулась у Товаристві імені Шевченка в Нью-Йорку. Науковці з України розповідали про те, як вони це бачать і якими б мали бути відносини між Україною і діаспорою.

Питання ролі української діаспори та відносин України та діаспори була однією з головних там дискусій на ХХ міжнародній конференції українознавства в Урбана Шампейн, що в штаті Індіана в Америці. Це надихнуло науковців Товариства імені Шевченка в минулі вихідні провести ширшу дискусію на цю тему у Нью-Йорку.

Професор Олег Романів, член-кореспондент Національної Академії Наук, голова Наукового товариства імені Шевченка у Львові, який був одним з головних доповідачів під час круглого столу, висловив своє бачення сучасного стану української діаспори.

Олег Романів

Як мені здається, тепер діаспора наша, якщо говорити про діаспору, скажімо, в Америці, вона в певній мірі оживляється, вливається нова кров. Ті покоління третьої хвилі були надзвичайно потужні (все ж таки, то була політична імміграція з високою національною стійкістю), але, на жаль, і в їхніх нащадків, як-то кажуть, виснажився потенціал, ну, і тепер є те поповнення. На жаль, воно не є подібним до третьої хвилі з точки зору збереження національної ідентичності, свідомості вони більш байдужі. Але це є вкінці-кінців результат того, що ми мали в нас в Україні - втрата національної самосвідомості. Розшарування, до речі, теж є серйозне між тими людьми, які їдуть зі Сходу, і з тими, що їдуть із Заходу. Так що тут з’являється певний свого роду конфлікт тих діаспор – третьої та четвертої.

Мирослава Гонгадзе

На питання, що ж необхідно зробити для того, щоб активізувати українську діаспору на заході Олег Романів каже:

Олег Романів

У першу чергу, нові сили повинні оживити ту діаспору, щоб вона максимально довго зберегла свою національну ідентичність. Ще є велика проблема. Як на мене, найважливіше в діаспорі є, щоб вона функціонувала як частина живого українства, світового українства. Якщо ми будемо мати більше таких людей, які будуть активно включатися в це пожвавлення, то вже бачу – тут з’являються паростки таких тенденцій, що все ж таки вони підставляють плече тій знесиленій вже третій хвилі, яка по суті, себе вичерпала і не була модерною, ясна річ, так як це вимагають нові модерні обставини розвитку суспільства в ХХІ столітті.

Мирослава Гонгадзе

Професор вважає, що виїзд активного молодого покоління з України є великою втратою для держави. Водночас, він вірить, що ці люди ще зможуть повернутись в Україну.

Олег Романів

З цієї точки зору, то є досить великі втрати для України сьогодні. Від’їжджають, може, найбільш ініціативні й активні люди, плюс до того, якщо ще додати цю заробітчанську еміграцію, яка нараховує мільйони людей, кажуть 7 мільйонів людей, це, в першу чергу, – південний пояс Європи. Це, безперечно, є великі втрати для України.

Безперечно, якщо у нас би швидше поліпшилися обставини, наблизилися до тих європейських стандартів, то багато людей, навіть незважаючи на те, що в інших країнах вони можуть мати значно вищий життєвий стандарт, вони повернуться. Бо це Україна, бо це їхня земля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG