Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: США – Ліберія. Ірак.


Василь Дарчук Огляд західної преси: США – Ліберія. Ірак.

Прага, 7 липня 2003 – Західна, зокрема американська, преса широко коментує запланований візит президента США Буша до Ліберії, де триває громадянський конфлікт, і можливе надіслання туди американських миротворчих підрозділів. Західні оглядачі продовжують коментувати також становище в Іраку, де частішають випадки атак проти коаліційних сил з боку прорежимних підпільних груп.

Коментуючи громадянський конфлікт у Ліберії, газета «Крісчен саєнс монітор» підкреслює, що американські збройні сили не повинні втручатися у численні збройні конфлікти у різних країнах світу, проте Ліберія є тим випадком, де вони обов’язково повинні втрутитися. Ліберію заснували 1847-го року колишні американські чорні раби, які вирішили повернутися на рідний континент. Протягом останніх 14 років там триває громадянська війна, яка завдала країні колосальних зруйнувань, а президент Чарльз Тейлор потрапив у списки воєнних злочинців. Нігерія запропонувала Тейлору політичний притулок і, на думку газети, він повинен би негайно залишити країну. Однак, як підкреслює «Крісчен саєнс монітор», будь- яка країна зобов’язана видати його Міжнародному кримінальному судові. ОНН і група африканських країн, веде далі газета, попросили Вашингтон надіслати принаймні 2 тисячі миротворців, які поповнили б там миротворчі підрозділи африканських країн, що налічують 3 тисячі військовослужбовців. Хоча припинення конфлікту вимагатиме часу, пише на закінчення «Крісчен саєнс монітор», Сполучені Штати повинні взяти активну військову й економічну участь у подіях у цій країні.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті закликає адміністрацію США докласти зусиль до зменшення ризику і збільшення безпеки американських військовослужбовців в Іраку, інакше Вашингтон втратить підтримку кампанії в Іраку з боку американської громадськості. Газета закликає зокрема президента Буша визнати факт, що після відносно легкої перемоги в Іраку коаліційні сили нині не можуть утримати ситуацію під контролем. Американська громадськість, на думку газети, не виступить проти політики уряду в Іраку у зв’язку зі втратами, проте вона напевно запротестує, коли переконається, що лідери нечесні з нею і намагаються приховати справжній стан речей. Тим часом довір’я громадськості підриває зокрема і небажання визнати загибель іракців, що переходять на бік коаліційних сил, від рук іракських прорежимних бойовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG