Доступність посилання

ТОП новини

Іранські ракети небезпечні для регіону


Юрій Дулерайн Іранські ракети небезпечні для регіону

Нью-Йорк, 8 липня 2003 - Іранські балістичні ракети, які Тегеран щойно випробував, Сполучені Штати вважають загрозою для регіону Близького Сходу і американскьких інтересів у регіоні.

Йдеться про іранську ракетну програму, в рамках якої щойно було випробувано балістичну ракету “Шагаб-3”. Ця 17-метрова ракета середнього радіусу дії здатна нести боєголовку вагою понад тонну на відстань півтори тисячі кілометрів. Це означає, що іранська ракета здатна сягати території Ізраіля та американських військ, розташованих в Іраку та в Саудівській Аравії.

Успішне виробування балістичної ракети, про яке вперше повідомила ізраїльська преса, підтвердило іранське міністерство закордонних справ. Воно заявило, що відтак ракета надходить на озброєння іранських збройних сил. Хоча Тегеран запевняє, що самостійно розробив і виготував ракету “Шагаб-3”, загальновідомо, що її технологія – північнокорейського походження. Це на додаток до численних повідомлень про розробку Іраном програми виготовлення ядерної зброї.

Сполучені Штати заявили, що вони “вже здавна й вельми серйозно стурбовані” іранською ракетною програмою, як підкреслив Ричард Баучер, представник Державного департаменту. Він, зокрема, під час брифінгу для журналістів сказав :“Іранські зусилля в розробці своїх ракетних потужностей, включаючи випробування ракет, ми розглядаємо як загрозу регіонові та загрозу інтересам Сполучених Штатів у регіоні. Іран активно розробляє ракетну програму ось уже впродовж майже двох десятиріч”, - заявив представник американського зовнішньополітичного відомства. Вашингтон, за словами Баучера, разом з іншими зацікавленими державами, має намір чинити дипломатичний, політичний та економічний тиск на Іран.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG