Доступність посилання

ТОП новини

Абетка демократії: «Мета виправдовує засоби» в українському варіанті...


Василь Зілгалов Абетка демократії: «Мета виправдовує засоби» в українському варіанті...

Прага, 3 липня 2003 – 476 років тому, найдовшого літнього дня /22 червня/, помер відомий італійський філософ, політик і письменник Ніколо Макіавеллі, котрий увійшов у найуживаніші хрестоматії сучасного політичного життя і праці його, зокрема «Володар», є настільними для багатьох політиків з найвіддаленішими поглядами на демократію. Дійсно, хрестоматійний вираз із «Володаря» - «мета виправдовує засоби» може вживатися і найбільш демократичними і найбільш диктаторськими можновладцями, часто у зовсім протилежних цілях....Останнім часом чимало спостерігачі зауважують, що українським владним мужам більш притаманними стали деякі принципи макіавелізму. Чому деякі?

«Справжні наміри володаря мають бути приховані і коли щось з них виходить назовні, він від цього відмовляється але не від своїх намірів», пише Макіавеллі в «Володарі». Щось подібне відбувається довкола президентського проекту конституційної реформи в Україні. Багато недругів критикували і критикують цей документ за його прихований зміст. Президент від чогось відмовився, наприклад, від двопалатного парламенту але, як кажуть опозиційні до нього політики – не від головного – наміру продовжити свої владні повноваження... І тут, як вважають політологи, гарант Конституції виявився як найпослідовнішим прихильником деяких принципів викладених у згаданій праці італійського філософа, зокрема – не розкривати своїх справжніх намірів, бо хто ж може розкрити дійсний зміст слів президента, про те, що наступні президентські вибори мають відбутися у 2004 році?

«Відстань між тим, як люди живуть, і тим, як мали би жити, настільки велика, що той хто відкидає дійсність заради того, що мало би бути, діє скоріше на шкоду собі аніж на благо...», - писав Ніколо Макіавеллі. Судячи зі слів останнього телезверенення президента: «ми зможемо створити таку формулу управління, за якої держава наша буде не тільки демократичною і міцною, а й затишною для кожного її громадянина», важко стверджувати, що глава держави діє тут на шкоду собі, бо й сам, мабуть, не вірить у те, що демократія може бути «затишною для кожного громадянина». Але після цього виникає питання, услід за згаданим виразом Макіавеллі про «дійсність», хто ж сьогодні в умовах української демократії почуває себе дійсно затишно? Може той, хто сміє переконувати всіх у тому, що певен: і їм чарівним чином зробить такий демократичний комфорт. Тоді це цілком відповідає духові деяких фрагментів «Володаря» Макіавеллі. Лише фрагментів, бо є головне у політичних трактатах цього філософа.

Знаменитий італійський мислитель вважав, що «найбільшою загрозою спокійному правлінню є приховане невдоволення народу», бо «кожний відчуває, як смердить правління варварів». Не будемо риторично запитувати, чи знає нинішній володар цей висновок Макіавеллі, і чи співвідносить його з українською дійсністю, бо вся суть вчення великого італійця, включно із крилатим виразом «мета виправдовує засоби», зводиться якраз до того, що мета в справжній політиці лише одна « єдність держави для блага народу», як підкреслював для вічності той же автор «Володаря».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG