Доступність посилання

ТОП новини

Американська судова справа проти колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка цікавить багатьох наших слухачів – на їхні запитання відповідає в розмові з кореспондентом радіо Свобода відомий західний політолог українського походження Тарас Кузьо


Мар’яна Драч Американська судова справа проти колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка цікавить багатьох наших слухачів – на їхні запитання відповідає в розмові з кореспондентом радіо Свобода відомий західний політолог українського походження Тарас Кузьо

Прага-Торонто, 2 липня 2003 – Тарас Кузьо керував інформаційним центром НАТО в Києві, а тепер викладає в університеті Торонто в Канаді. Останні кілька місяців також працює в Парижі в інституті досліджень безпеки Європейського Союзу. Пане Кузьо, до нас пише пан Лебідь з Волинської області таке: «Лазаренко не єдиний український злодій, який має рахунки на Заході, але їх ніхто не заарештовує. Чому? Тому що вони слухняні, їм що говорять, те вони і роблять». Отже, наш слухач запитує, чому на Заході така увага саме до пана Лазаренка?

Тарас Кузьо

Це в якійсь мірі правильно, але з другого боку деякі українські діячі - їм не можливо їхати на Захід, хоч вони й мають там фінансові рахунки. Це стосується Бельгії та США. У виданнях Бельгії ми багато читали про, наприклад, пана Олександра Волкова. На превеликий жаль, дотепер боротьби проти корупції в Україні було більше на Заході, ніж в самій Україні. Це ми бачимо з питання Лазаренка. Це все-таки почалося, коли він став фактично дисидентським олігархом. Коли він був нормальний олігарх, все було гаразд, і ніхто його не чіпав в Україні. Забрали в нього депутатський мандат, але його не арештували ніколи.

Мар’яна Драч

Наш Слухач пан Лебідь також зауважує, що початок суду над Лазаренком у серпні збігається із часом, коли в Україні висуватимуть кандидатів у президенти. Захід, мовляв, хоче бачити на чолі України Віктора Ющенка. Ось цитую цього листа: «Валютні мішки обирали нам перших секретарів ЦК, оберуть нам і Президента України». Чи це простий збіг, що суд над Лазаренком в Америці почнеться у таку гарячу політичну пору на берегах Дніпра?

Тарас Кузьо

Це сам президент Кучма сказав, аргументуючи, що це не випадково, що в серпні – якраз приблизно рік перед президентськими виборами. Я не відкидаю повністю, звідкись і в когось є такі дані, що точно щось таке є. Це буде знати лише дуже маленьке коло людей в американському уряді. Але я сумніваюся, що щось таке може бути. Людина, яка так на це дивиться з України, вона думає, що якраз на Заході так само, як в Україні, що суд пов’язаний з політичними керівниками держави. Суд на Заході є незалежна структура, але факт, що суд починається в серпні, очевидно, що в західній пресі спричинить багато матеріалів якраз в питанні про Лазаренка і про те, що відбувається відповідно в Україні. І знову буде негативно впливати на міжнародний імідж України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG