Доступність посилання

ТОП новини

Спалах гепатиту на Донеччині


Сергій Гармаш Спалах гепатиту на Донеччині

Донецьк, 17 липня 2003 - На Донеччині в одному селі зареєстровано 9 випадків гепатиту-А. Спеціалісти не вважають ситуацію надзвичайною, але ризик інших спалахів хвороби через стан води в області є дуже актуальним. Це визнають навіть представники влади.

10 липня в селищі Грабське Амвросієвського району були зареєстровані 2 випадки захворювань на вірусний гепатит-А. Станом на дев’яту ранку 17 липня таких хворих нараховувалось вже 9 осіб. Серед них четверо дітей. Всі хворі госпіталізовані до лікарні міста Зугреса. Важкість хвороби у двох пацієнтів кваліфікується як середня, в інших – легка. Причину спалаху гепатиту ще не виявили, втім попередньо вважається,що це вода. В селі немає централізованого водопостачання, але всі хворі пили з одного колодязя. Шестеро з них також купались у відкритих водоймищах, і шестеро пили молоко. Зараз селище постачається питною водою, яку привозять з небезпечних місць. Всім, хто спілкувався із хворими, введений імуноглобулін.

Цікаво, що спеціалісти управління з питань надзвичайних ситуацій Донецької обладміністрації поки ще не вважають групове захворювання мешканців Грабського надзвичайною ситуацією. Як пояснили кореспондентові “Свободи” в обласній санстанції, його навіть не можна вважати епідемією:

“Це не епідемія. Епідемія - це коли суцільно лежать. А в нас там всього 9 випадків. То як вам сказати?”

Втім, події в на сусідній Луганщині в Суходольську, де через питну воду гепатитом захворіли близько 300 осіб, дають підстави для занепокоєння . Тим більше, що минулого тижня на прес-конференції в Донецьку заступник голови обладміністрації Юрій Хиврич повідомив, що вже в 43 містах області водопостачання ведеться за графіком. “А графік сьогодні, – сказав Юрій Хиврич ,– це вранці подали воду підвищеного тиску, а потім з 10 години до четвертої вода стоїть у трубі, тому що тиску практично немає. Вона втрачає свою якість за санітарією, і ввечері ми знову цю воду, в якій уже хлор вивітрився , подали. Ми людей можемо заразити тим же гепатитом ,як це було в Суходольську”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG