Доступність посилання

ТОП новини

У Криму спростовують заяви Леоніда Грача про чеченських терористів на півострові


Людмила Литовченко У Криму спростовують заяви Леоніда Грача про чеченських терористів на півострові

Симферополь-Прага, 24 липня 2003 року.

Людмила Литовченко

За останні кілька тижнів у російській пресі з’явилася низка коментарів народного депутата України Леоніда Грача щодо ситуації в Криму. Він стверджує, що півострів стає форпостом для чеченських бойовиків, які сюди приїжджають, скуповують житло, проводять навчання, проповідують вагабізм і закликають до джигаду. Заяви Леоніда Грача викликали в Криму здивування і протести.

Володимир Притула

В інтерв’ю, яке вийшло в одному з останніх чисел московської газети “Ізвєстія”, народний депутат України, лідер кримських комуністів, голова Всеукраїнського руху “Нащадки Богдана Хмельницького” Леонід Грач заявив, що “чеченські бойовики перетворили півострів на свій форпост”. Вони “спокійно потрапляють до Криму – іноді офіційно, іноді в обхід прикордонних постів”, - стверджує він. За його словами, “чеченські бойовики у сакських та євпаторійських санаторіях заліковують вогнепальні рани. Чеченська присутність практично легалізована.

Леонід Грач каже, що люди з Чечні скуповують житло у Феодосії та Бахчисараї. На плато Ай-Петрі бойовики організували свій табір. Вагабіти збираються у Форосі і Симферополі, активізуються довкола Севастополя. “Ісламісти колонами крокують півостровом. На центральному майдані вони розбивають наметові містечка і танцюють чеченські ритуальні танці, так само, як було на вулицях Грозного. А в мечетях звучать заклики до джигаду”. За словами Леоніда Грача, “йде відкритий наступ на слов’янські позиції, на українські і російські інтереси”. “Крим починає “тліти,” – робить висновок народний депутат.

Хоча з подібними заявами Леонід Грач в останні місяці виступає регулярно, а з часу виходу його інтерв’ю в “Ізвєстіях” пройшов тиждень, кримська влада не поспішає спростовувати його твердження. У прес-групі кримського главку Служби Безпеки України, куди я звернувся за роз’ясненнями, заявили, що зараз жодних коментарів не буде. «Звичайно, всі факти, які повідомив Леонід Грач, перевіряються. За результатами цієї перевірки у будь-якому випадку буде якась офіційна заява і ,можливо, будуть представлені матеріали цієї перевірки”, - повідомила представниця прес-групи кримського главку СБУ.

Перший віце-спікер парламенту автономії Василь Кисельов на відміну від представників спецслужб, більш відвертий і прямий у своєму коментарі.

Василь Кисельов

Знаючи Грача-політика, розумієш, що він не просто так пускає таку плітку. Грач робить все можливе, щоб підігрівати інтерес до нього, і він розуміє, що резонанс серйозний спричинить така заява. Що стосується політичного аспекту, то ми розуміємо, що на фоні тих диверсій, які сьогодні відбуваються в Росії на тлі війни в Чечні, він приковує до себе увагу.

Володимир Притула

Ганна Гальперина, керівник одного з Управлінь Міністерства курортів і туризму Криму була шокована, прочитавши заяви Леоніда Грача.

Ганна Гальперина

Я взагалі не знаю, ну звідки взялася така інформація? Звідки? Ні, в нас усе спокійно, просто спокійно!

Володимир Притула

Ганна Гальперина переконана, що подібні заяви роблять тільки безвідповідальні політики, бо це може серйозно зашкодити курортно-рекреаційній сфері Криму.

Я зателефонував до Центрального військового клінічного санаторію і санаторію Бурденка в Саках, а також до євпаторійського військового санаторію, де лікують грязями,- на них натякав Леонід Грач. Там не тільки спростували твердження народного депутата, але й були обурені діями екс-спікера, назвавши їх “негідними”.

А лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв каже, що не слід дивуватися заявам Леоніда Грача, які він назвав брехливими і провокаційними.

Мустафа Джемілєв

Сказати, що у висловлюваннях Леоніда Грача – неправильна інформація, напевно, не те сказати. Він навмисно бреше. Так само, як брехав усі ці роки, коли очолював Верховну Раду Криму. До речі, саме тоді в Криму була найбільша міжетнічна напруга, протистояння було критичним. Слава Богу, це тепер потрохи спадає. Можливо, він знову хоче збурити Крим. А загалом, ці його заяви навіть бридко спростовувати. Це така відверта брехня! Просто навіть не знаходиш слів!

Володимир Притула

А от сам Леонід Грач коментарів уник. Його прес-секретар Галина Мамико заявила, що вона зараз у відпустці, тож допомогти нічим не може, а співробітники Кримського Рескому Компартії повідомили, що Леонід Грач перебуває за межами Симферополя.

Людмила Литовченко

Ми також звернулися з проханням прокоментувати заяви лідера кримських комуністів Леоніда Грача і до чеченської сторони – віце-президента уряду Чеченської республіки «Ічкерія» Ахмада Закаєва, який є також спеціальним представником президента Чечні Аслана Масхадова у Європі. І ось що сказав пан Закаєв.

Ахмад Закаєв

Висловлювання Грача - в дусі тієї ідеології, яку з приходом до влади необільшовиків у Кремлі, розгорнула російська преса і російське вище політичне керівництво.

Пам’ятаєте історію з Панкійським міжгір’ям, із біженцями у Грузії? Як тільки з’являється необхідність так чи інакше втрутитися у внутрішні справи іншої держави, нинішні російські політики негайно виявляють там чеченських бойовиків чи, ще гірше, «Аль Каїду». Це для нас не є новим.

Розпочата Путіним війна у Чечні з кожним днем стає все менше популярною, навіть у російському суспільстві. І незавершеність цього конфлікту може стати однією з причин поразки Путіна на наступних виборах. І тому обов’язково необхідний якийсь новий локальний конфлікт, де с таким же ентузіазмом втрутиться російський лідер і нібито наведе порядок.

Але, на мою думку, маючи конфлікт у Чечні, щоб ухвалити конкретні агресивні дії стосовно Криму чи Грузії, чи інших якихось регіонів, на сьогоднішній день Росія просто не має сил. Будемо сподіватися, що усі ці заяви, висловлювання ( щодо Криму, щодо перебування там мало не ісламських полків, які нібито вільно марширують та про табори, у яких заліковують рани чеченські бойовики ) залишатимуться лише заявами Грача, чисто популістськими заявами і що за цим не буде конкретних агресивних дій з боку Росії. Сподіваюся, що цього не станеться, у будь-якому разі, на даному етапі.

Людмила Литовченко

Ми також запитали пана Закаєва, як, на його думку, ставляться в Україні до нинішньої війни у Чечні?

Ахмад Закаєв

Думаю, тут необхідно розділити на дві частини: стосунки українського народу і ставлення офіційної влади України. Без сумніву, за всіма тими зв’язками і контактами, які маємо ми з українськими незалежними політиками і також із громадськістю, український народ співчуває і співпереживає разом із чеченцями за те, що відбувається у Чечні та морально підтримує чеченський народ у священній боротьбі за свою свободу і незалежність.

І, звичайно, кардинально від цієї позиції відрізняється позиція офіційного керівництва України. Це й зрозуміло. Ті тісні, дружні стосунки Путіна і Кучми... Сьогоднішня політика і нав’язлива ідея боротьби з міжнародним тероризмом, яка охопила уми лідерів західних, європейських, звичайно, не обійшла і керівників пострадянського простору, котрі у тій чи іншій мірі ще дуже залежні від політики і позиції Кремля. І це дається взнаки. І тому офіційне керівництво наче виступає і підтримує Путіна в його боротьбі з так званим міжнародним тероризмом у Чечні. А насправді і офіційне керівництво розуміє, і українська громадськість, і російська розуміють, що нічого спільного боротьба чеченського народу з міжнародним тероризмом не має. Але сьогодні ще не прийшов час, щоб лідери таких країн, як Україна, чи інші керівники СНД могли про це у повний голос заявити. Тому що вони самі на сьогоднішній день сильно залежні від позиції Путіна і від політики Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG