Доступність посилання

ТОП новини

Керiвництво Днiстровської гiдроакумулюючої електростанцiї (Чернiвецька область) звернулося до Мiнiстерства закордонних справ України, Мiнекономiки, Держкомкордону з офiцiйними листами про порушення молдовськими прикордонниками українсько-молдовського кордону, що проходить через територiю станцiї


-- no author -- У листi йдеться про те, що 17 липня без офiцiйного попередження пiдроздiл молдовських прикордонникiв з 11 осiб без будь-якого дозволу проводив землянi роботи на територiї ГЕС-2, що є структурним пiдроздiлом ВАТ "Днiстровська ГАЕС".

У листi йдеться про те, що 17 липня без офiцiйного попередження пiдроздiл молдовських прикордонникiв з 11 осiб без будь-якого дозволу проводив землянi роботи на територiї ГЕС-2, що є структурним пiдроздiлом ВАТ "Днiстровська ГАЕС". Технiчний директор станцiї Ярослав Вавженчук у листi повiдомляє, що молдовськi прикордонники провели землянi роботи на поземних комунiкацiях станцiї – з силовими i контрольними кабелями.

На станцiї пояснили, що ГЕС-2, яка має три агрегати, розташована по обидва боки Днiстра. Один з агрегатiв, запущений цього року, розташований на правому боцi рiчки – на молдовській територiї. На станцiї певнi, що наявнi нормативнi акти пiдтверджують, що дiлянка землi, де розташований цей агрегат, є українською.

Керiвництво Днiстровської ГАЕС наголошує, що згiдно з актом, виданим 1982 року землевпорядним органом Молдови, частина правого берега Днiстра вiддана в безстрокове користування для будiвництва цього вузла станцiї. На станцiї зазначають, що ранiше молдавська сторона не претендувала на цю дiлянку. Тепер же, коли будiвництво розташованого там агрегату закiнчено, в Молдовi вважають, що вона має належати їм.

Нинi молдовськi прикордонники, що зайняли територiю, охороняють її, не допускаючи українських прикордонникiв. Керівник молдовського прикордонного підрозділу Ігор Колєнов так прокоментував ситуацію: «Немає нічого такого. Тим більше, що це заява не від прикордонників, а від якихось приватних осіб чи ще когось. Тому не підтверджується нічого. Там відбувається нормальна охорона кордону, ось і все. На всіх напрямках у нас зараз з українською стороною нормальні ділові відносини. Тому ще раз кажу - це вимисли якихось осіб. Наших прикордонників на вузлі немає».

Водночас у прес-центрi Держкомкордону заявили про відсутність факту порушення державного кордону на Днiстровськiй ГАЕС.

А позицію Міністерства закордонних справ України оприлюднив заступник керівника прес-служби Олександр Горьков: “Питання навколо розміщення молдавської стороною прикордонного поста в зоні буферного гідровузла, що входить до каскаду гідроспоруд Дністровської ГЕС, вивчається на місці українськими експертами. Очікується, що ця ситуація буде обговорена на засіданні спільної українсько-молдовської комісії з демаркації, яка незабаром, тобто наступного тижня, відбудеться у Республіці Молдова”.
XS
SM
MD
LG