Доступність посилання

ТОП новини

Життя у європейських столицях подорожчало


Марія Щур Життя у європейських столицях подорожчало

Прага, 29 липня 2003 – Європейські столиці стали дорожчими місцями для життя через посилення курсу євро. Але при цьому найдорожчі міста Європи лежать поза єврозоною. Це Осло, Цюріх та Копенгаген. У східній Європі найдорожчою залишається Москва, а Київ розмістився ближче до кінця у списку найбільших світових міст.

Життя у Києві стало доступнішим, вважають автори дослідження, що порівнює витрати на прожиття у різних містах світу. У рейтингу, який двічі на рік складає британська дослідницька компанія "Economist Intelligence Unit", Київ спустився з 82 на 94 місце. Це означає, що вартість продуктів та послуг за останні 12 місяців в українській столиці упала.

Найдорожчим містом у світі залишається Токіо, а другим у списку за японською столицею є місто Осака. Недалеко від них опинився ще один азійський діловий центр – Гонконг, він на п’ятому місці.

Але якщо до того, що японські міста є найдорожчими у світі, уже звикли, то подорожчання європейських міст виявилося справжньою несподіванкою, особливо те, що Париж випередив Лондон, який упродовж багатьох років тримав пальму першості на європейському континенті. Таким чином Париж тепер є восьмим за дорожнечею містом у світі, а Лондон став десятим. Британські дослідники пояснюють подорожчання життя у європейських столицях тим, що протягом останнього часу значно зріс курс спільної європейської валюти, що підвищує відносну вартість продуктів та послуг.

Натомість життя в американських містах подешевшало. Нью- Йорк, найдорожчий з американських мегаполісів, є на 13 місці в рейтингу, за ним ідуть Чикаго та Лос - Анджелес. Для порівняння, буханець хліба коштує $3,58 в Нью- Йорку, $6,16 в Токіо та лише 90 центів у Москві.

За дорожнечею це місто утримало сумнівне лідерство у східній Європі, хоча життя у ньому дещо подешевшало протягом останнього року. У загальному рейтингу Москва зійшла з 32 на 36 місце. Найдешевшою східноєвропейською столицею експерти визнали Будапешт, що на 144 місці. Також порівняно доступним у є життя у Празі. Чеська метрополія опинилась на 82 місці, хоча ще рік тому життя у ній було дешевше, ніж у Києві.

Для глядачів латиноамериканських серіалів, мабуть, цікаво буде дізнатися, що їхні герої живуть у найдешевших містах світу. Через падіння вартості місцевої валюти три найбільші мегаполіси Латинської Америки стали одними з найдешевших не лише в регіоні, але і у світі. Йдеться про Ріо-де-Жанейро, Сан-Паоло та Буенос-Айрес.

Укладачі рейтингу стверджують, що вартість прожиття у певному місті для приїжджих і місцевих не дуже відрізняється, хіба тим, що місцеві краще знають, де купувати. Рейтинг британської компанії розрахований на міжнародні фірми, які відправляють у відрядження своїх працівників по всьому світу і повинні знати, які добові їм виплачувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG