Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Звіт конгресу США про терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Звіт конгресу США про терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні.

Прага, 29 липня 2003 – У зв’язку із прибуттям до Вашингтона міністра закордонних справ Саудівської Аравії і його вівторковими переговорами із президентом Бушем західні оглядачі продовжують коментувати звіт конгресу США з минулого тижня про терористичні акти у США 2001-го року, в якому засекречено частину про роль Саудівської Аравії у підтримці міжнародного тероризму.

Більшість оглядачів гостро критикують адміністрацію США за спроби приховати від громадськості факти про терористичні акти у США 2001-го року і зокрема роль союзника США Саудівської Аравії у підтримці міжнародного тероризму. Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті звертає увагу на переважаючу присутність у групі терористів, які здійснили терористичні акти у США, саудівських громадян. Газета пов’язує із цим фактом припущення, що серед саудівської керівної еліти є кола, які цілеспрямовано підтримують міжнародний тероризм. У зв’язку з цим «Нью-Йорк таймс» закликає Вашингтон розслідувати справу, детально вияснити із саудівськими правителями роль саудівських вищих кіл у міжнародному тероризмі і поінформувати американську і міжнародну громадськість.

Тим часом кілька інформаційних агентств та організацій звернулися до адміністрації США із закликом оприлюднити зміст засекречених 28 сторінок звіту конгресу США про терористичні акти у Нью-Йорку і Вашингтоні. Коментуючи наростаючий скандал навколо цензурованого звіту конгресу, оглядач газети «Лос-Анджелес таймс» Роберт Шир підкреслює, що американці мають право довідатися правду про трагічні події 2001-го року. Нині стає ясно, веде далі автор, що увага повинна бути зосереджена на Саудівській Аравії, а не на Іракові. 15 із 19 терористів були саудівці і жоден з них не походив з Іраку. Ці люди отримали фінансову підтримку від кіл, близьких до саудівських правителів. Тим часом Буш, продовжує коментатор, використав терористичні акти у США для нападу на Ірак, допровадивши до потоптання громадянських свобод, до банкрутства федерального уряду у зв’язку з колосальними видатками на війну, вже не кажучи про непоправну шкоду репутації Сполучених Штатів у світі.

Не менш гостро критикує факт засекречення частини звіту конгресу США інша провідна американська газета - «Крісчен саєнс монітор». У редакційній статті газета звинувачує адміністрацію у Вашингтоні у неспроможності виявити справжніх винуватців і, можливо, відвернути терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG