Доступність посилання

ТОП новини

Верховне вiче оборони Сербiї i Чорногорiї вiдправило на пенсiю кiлька десяткiв вiйськових, включаючи й керiвника Управлiння розвiдки, генерала Радослава Шкорича


Михайло Рамач Верховне вiче оборони Сербiї i Чорногорiї вiдправило на пенсiю кiлька десяткiв вiйськових, включаючи й керiвника Управлiння розвiдки, генерала Радослава Шкорича

Белград, 30 липня 2003 – Мiнiстр оборони Борис Тадич каже, що кадровi змiни стосуються продовження процесу перебудови Збройних сил. Iншими словами, усунено тих вiйськових, котрi гальмували реформу або котрi скомпрометували себе в минулому, коли армiя беззастережно служила режимовi Слободана Милошевича. Тадич додає, що список вiдправлених на пенсiю буде оприлюднений упродовж наступних десяти днiв.

Колишнiй генерал Любодраґ Стоядинович, нинi вiдомий вiйськовий коментатор, з цього приводу зазначає: “Певна рiч, що змiни не можна ототожнювати з реформою, оскiльки невiдомо, на пiдставi чого та за якими критерiями зробили список.” Вiн пояснює, що лише пiсля оприлюднення iмен буде можливо сказати, чи йдеться про офiцерiв, котрi, на думку державного керiвництва, гальмували перебудову армiї й виступали за консервацiю її нинiшнього стану.

Белградськi ЗМI повiдомляють, що мiж звiльненими є й генерал Радослав Шкорич, начальник Служби розвiдки. Вiн свого часу навчався в Росiї, згодом був вiйськовим аташе у Москвi. Окремi оглядачi нагадують, що генерал Шкорич був прихильником тiсних зв’язкiв зі збройними силами боснiйських сербiв. Це могло б означати, що вiн був близьким до тих кiл, якi захищають звинувачених у скоєннi воєнних злочинiв.

Верховне вiче оборони повнiстю пiдтримало заходи мiнiстра Тадича пiсля недавнього iнциденту пiд час навчань, коли загинув один, а поранення отримало 12 вiйськових. Тадич звiльнив з посад чотирьох командувачiв, проти чотирьох порушено кримiнальну справу.

А пiсля сесiї Вiча мiнiстр Тадич і прем’єр-мiнiстр Чорногорiї Мило Дюканович пiдписали угоду, згiдно з якою на кордонах Чорногорiї замiсть вiйськових будуть розташованi чорногорськi полiцейськi. Дюканович iз задоволенням зазначив, що Чорногорiя вперше пiсля майже ста рокiв власними силами контролює свої кордони. Отож, вiн вважає, що зроблений ще один крок на шляху до незалежностi. Мiнiстр Тадич коротко ствердив, що в усiх демократичних країнах кордони захищає не армiя, а полiцiя.

Сьогоднi мiнiстр оборони Сербiї i Чорногорiї розпочав офiцiйний вiзит до Тель- Авiва. На пiдставi цього деякi оглядачi роблять висновок, що белградська влада прагне перебудувати армiю на зразок iзраїльської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG