Доступність посилання

ТОП новини

Григорій Омельченко і скандал довкола можливого ізраїльського громадянства народного депутата України Лева Міримського


Володимир Притула Григорій Омельченко і скандал довкола можливого ізраїльського громадянства народного депутата України Лева Міримського

Симферополь, 29 липня 2003 - У Криму триває скандал довкола можливого ізраїльського громадянства народного депутата України Лева Міримського. До нього долучився голова слідчої комісії українського парламенту, народний депутат України Григорій Омельченко. У вівторок в Симферополі він провів прес-конференцію.

Питання про можливість існування ізраїльського громадянства у впливового кримського політика і бізнесмена, народного депутата України Лева Міримського вперше кілька років тому підняв тодішній начальник кримської міліції Геннадій Москаль. Результатом стало його переведення на роботу за межами Криму. Однак проблема не втратила актуальності, оскільки зараз її активно піднімає віце-спікер кримського парламенту, колишній представник Президента України в Криму Василь Кисельов, який публічно звинуватив Лева Міримського у приховуванні свого ізраїльського громадянства і висунув вимогу про позбавлення його депутатського статусу. Поки це були публічні заяви, то вони й сприймалися як політичні кроки. Але на початку цього року до скандальної теми приєднався відомий український політик, заступник голови парламентського Комітету з боротьби з організованою злочинністю Григорій Омельченко, і політичні заяви почали підкріплюватися конкретними слідчими діями і документами.

Прибувши до Криму, пан Омельченко провів у вівторок у Симферополі прес-конференцію, де повідомив, що тимчасова слідча комісія Верховної Ради України, яку він очолює, встановила “причетність народного депутата України Лева Міримського до здійснення важких злочинів у Криму, і те, що цей народний депутат є громадянином Ізраїлю”. За словами Григорія Омельченка, матеріали комісії про це надіслані до Президента і керівництва правоохоронних органів України.

Григорій Омельченко

Те, що Лев Міримський є громадянином держави Ізраїль, – це знає і президент України, це знає голова координаційного комітету Ольга Колінько, це знає Генеральний прокурор Піскун, це знає міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов, знає голова СБУ Володимир Радченко. Тому що це встановлено самими правоохоронними органами на підставі проведення слідчою комісією розслідувань отриманих документів, направлених депутатських запитів і звернень від імені слідчої комісії, і встановлено Генеральною прокуратурою України. Перед вами – офіційна відповідь Центрального бюро Інтерполу України на звернення тимчасової комісії щодо обставин отримання Міримським громадянином держави Ізраїль. Відповідь зроблена на підставі відповіді, яка прийшла з Національного центрального бюро Інтерполу в Ізраїлі. І Інтерпол Ізраїлю підтвердив, що Лев Юрійович Міримський є громадянином держави Ізраїль, має закордонний паспорт (вказана серія, номер і коли). Відповідь заступника Генерального прокурора України Медвецького. Зацитую: “Ще до набуття народним депутатом України Л. Ю. Міримським громадянства держави Ізраїль, за інформацією Міністерства закордонних справ України йому видано паспорт № 53741 держави Ізраїль, є підтвердженням належності його до громадянства цієї країни”. Така сама відповідь підписана і Генеральним прокурором Піскуном. Відпровідь Міністерства закордонних справ (ось, одне з останніх, яка прийшла за цим паспортом): “Лев Юрійович Міримський вибув за межі Ізраїлю 11 липня 1994 року з закордонним паспортом громадянина держави Ізраїль”. Шановні люди, зрозумійте одне – не якомусь там, а Міримському...

Володимир Притула

Голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України Григорій Омельченко вважає, що правоохоронні органи і керівники України, маючи подібну інформацію про багатьох нардепів і високопосадовців, ніяк на неї не реагують. Водночас пан Омельченко висловив подив щодо дій посла Ізраїлю пані Ганни Азарі.

Григорій Омельченко

Він нам продемонстрував далеко не всі документи, які підтверджують, що Лев Юрійович Міримський є громадянином держави Ізраїль, отримав це громадянство у 1993 році. Ну, до цього ще добавлю одне: було б дуже дивно дивитися, але це – позиція держави Ізраїль, як пані Азарі, посол держави Ізраїль в Україні, пробувала “відбілити” Л. Ю. Міримського, даючи в приватній переписці йому відповідь ідентифікаційного номера, що він, за даними ізраїльської сторони, не зареєстрований громадянином держави Ізраїль. Ви бачите різницю між словом “не зареєстрований” і тим, що “не є” громадянином держави Ізраїль.

Володимир Притула У свою чергу, народний депутат України Лев Міримський у телефонній розмові зі мною знову категорично спростовував усі повідомлення про його ізраїльське громадянство, заявивши, що це – політична провокація. Досі він подавав до суду на тих, хто це стверджував публічно. Правда, тільки не на Григорія Омельченка. На нього пан Міримський подав заяву до прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG