Доступність посилання

ТОП новини

До чого призвели чергові нововведення Президента Туркменистану у ділянці освіти?


Петро Кагуй До чого призвели чергові нововведення Президента Туркменистану у ділянці освіти?

Прага, 31 липня 2003 року - Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов вже давно прославився як «одіозний реформатор». Нещодавно він вдався до чергових нововведень у ділянці освіти, яка, на думку оглядачів, уже й так сильно зруйнована дотеперішніми реформами Ніязова.

Цього року в наборі молоді до туркменських вищих навчальних закладів беруть участь представники Міністерства національної безпеки Туркменистану. Справа в тому, що за рішенням президента Сапармурата Ніязова, відтепер до вищого навчального закладу можна поступити лише після дворічної роботи за обраною спеціальністю, а не відразу після школи. Таке нововведення викликало хвилю фальсифікації документів. До фальсифікації вдалися, перш за все, директори низки середніх шкіл. Фальшиві документи вони готували для своїх дітей та дітей родичів. У цій справі вже звільнено із займаних посад щонайменше 4 директорів шкіл і 3 завідувачів районних відділів народної освіти.

На думку оглядачів, запровадження обов’язкового профільного стажу для вступу до вузу є абсурдним. Критикує це рішення й туркменська опозиція. Колишній перший міністр закордонних справ Туркменистану, а нині лідер туркменської опозиції у вигнанні, Авди Кулиєв з цього приводу сказав: «Яка розумна держава буде вимагати від випускника школи, щоб він відпрацював два роки за спеціальністю. У нього немає спеціальності. Він забуде за 2-3 роки ті знання, які отримав, і не буде здатен поступити до якогось інституту. Все це робиться лише для того, щоб у молоді відбивати будь-яке бажання вчитися”. За реформування системи освіти деспотичний керівник Туркменистану взявся вже давно. Ще в 1993 році середні школи були переведені на 9-річну систему навчання. А шкільний рік розпочинається, фактично, 1 листопада, бо упродовж вересня - жовтня школярі разом зі своїми вчителями збирають на державних полях бавовну.

Система освіти фінансується вкрай погано, - наголосив у телефонній розмові з нами Авди Кулиєв. Багато шкіл закриті через брак грошей. Через низьку зарплату зменшилася кількість учителів. Школам не вистачає підручників, посібників. Зі шкільної програми вилучені такі дисципліни, як фізкультура, малювання, англійська та російська мови. За скороченою програмою вивчають фізику, хімію та математику. Натомість, запроваджене детальне вивчення книги «Рухнами», написаної самим Сапармуратом Ніязовим, якого величають «Батьком усіх туркменів». Його книгу називають «моральним кодексом туркменів» і її знання відтепер обов’язкове при вступі до вузу.

Туркменбаші Сапармурат Ніязов взявся за скорочення і вищої освіти. Він запропонував керівництву вузів проводити теоретичне навчання лише протягом 2-3 років, а після цього відправляти студентів на виробничу практику.

Протягом останніх 10 років кількість студентів у Туркменистані різко зменшилася. Якщо у 1993 році їх було близько 40 тисяч, то на сьогодні - менше 4 тисяч осіб.

«Він веде країну до того, щоб наші люди залишилися без освіти, були невігласами. Тому що освічена людина не може підпорядковуватися цій політиці і прислухатися до президента Ніязова, який веде країну і народ до знищення. Йому не потрібен туркменський народ. Йому потрібне лише туркменське багатство», - заявив у інтерв’ю радіо «Свобода» лідер туркменської опозиції у вигнанні Авди Кулиєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG