Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент Олександр Лукашенко критикує Україну


Юрій Свірко Білоруський президент Олександр Лукашенко критикує Україну

Мінськ, 1 серпня 2003 - Білоруський президент Олександр Лукашенко критикував сьогодні Україну, яка, на його думку, заважає створенню економічного союзу чотирьох держав за участю Росії та Казахстану. Виступаючи на 4-годинній прес-конференції перед російськими журналістами, яких він запросив відвідати Білорусь, президент Лукашенко повідомив, що чекає наступного саміту СНД в Ялті.

Олександр Лукашенко не виключає, що під час ялтинського саміту Співдружності відбудеться також зустріч лідерів “четвірки” – Росії, України, Казахстану та Білорусі. За словами білоруського президента, він не має ілюзій з приводу процесу переговорів про створення спільного економічного простору цих чотирьох держав. На думку Лукашенка, вони можуть просто повторити те, що вже існує в межах СНД.

Після цієї заяви білоруський лідер наголосив, що серед головних труднощів – особлива позиція України: «Україна, як вона вважає, в одному кроку від СОТ, від вступу до СОТ. Там вона взяла великі зобов’язання, від яких їй треба відмовлятися та грати за правилами четвірки, про яку ми домовлялися. Не відмовившися, тут вона не зможе рухатися. І ось найбільша проблема – це питання України». Олександр Лукашенко додав, що Україна готова піти на створення зони вільної торгівлі, але не бажає йти в напрямку єдиного економічного простору.

До того ж, Росія не хоче переходити на загальносвітову систему, коли податки збираються в країні призначення товарів. За словами білоруського лідера, від такої податкової системи лише в економічних стосунках з Україною Росія втратить півмільярда доларів.

Президент Білорусі заявив, що шлях інтеграції Білорусь та Росія в союзі двох уже пройшли. Олександр Лукашенко думає, що долучення України до цього союзу не має особливого значення: «Якби це відбулося, то ми б мали такий самий режим торгівлі з Україною. Ми зараз не маємо такого режиму торгівлі з Україною, як з Росією. Для нас було б це вигідно. Але ж ні – то ні, у нас там невеликі обсяги».

Ці різкі слова президента Білорусі могла викликати вашингтонська заява голови Національного банку України Сергія Тигипка, який на запитання про долучення української валюти до спільної грошової системи Білорусі та Росії відповів, що Київ має інший орієнтир – Європейський Союз. “Сьогодні треба думати не про рубль, а про євро”, – сказав Сергій Тигипко у Вашингтоні та додав, що ідея приєднання України до планів створення російсько-білоруської валюти є нереалістичною. За словами голови Нацбанку, він знає настрої українського парламенту і думає, що принаймні впродовж десятиріччя ця ідея не пройде, оскільки викличе певні розмежування в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG