Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Віктор Янукович відвідав Казахстан і домовився про закупівлю Україною понад одного мільйона тонн зерна


Петро Кагуй Прем’єр-міністр Віктор Янукович відвідав Казахстан і домовився про закупівлю Україною понад одного мільйона тонн зерна

Прага, 4 серпня 2003 року - Після зустрічі із президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим на прес-конференції в казахстанській столиці Астані прем’єр-міністр України Віктор Янукович сказав таке: «Ми зафіксували загальні об’єми поставок зерна із Казахстану на рівні приблизно 1 мільйона 200 тисяч тонн зерна. Із них приблизно 400 тисяч надходитимуть за контрактами між нашими і казахстанськими підприємствами. І десь близько 800 мільйонів тонн зерна буде поставлено за міжурядовими угодами». Віктор Янукович також повідомив, що українська сторона купуватиме зерно за ціною близько 600-750 гривень за тонну з урахуванням транспортних витрат i податку на додану вартість.

За словами Януковича, під час двосторонніх переговорів йшлося також і про можливий продаж уже Казахстанові української соняшникової олії та, можливо, насіння соняшнику, враховуючи те, що в Україні цього року очікується добрий урожай соняшника.

Окрім цього Україна i Казахстан збираються розширювати співробітництво в нафтогазовій галузі, зокрема, у використанні нафтопроводів "Одеса-Броди" i "Дружба-Адрiя", - повідомив прем’єр-міністр України.

Однак повернімося до проблеми зерна. Казахстан- це вже друга країна, з якою досягнуті домовленості про закупівлю Україною цієї сільськогосподарської продукції.

Минулої п’ятниці, під час візиту голови українського уряду до Москви, президент Росії Володимир Путін виявив бажання особисто зустрітися з Віктором Януковичем, щоб обговорити з ним, як конкретно Росія допоможе Україні зерном. І це при тому, що у Росії самої не так уже й багато зерна. Чим викликана така увага президента Росії та чи справді йдеться лише про зерно? Московська газета «Известия» пропонує кілька пояснень:

Москва зацікавлена, щоб Україна просувалася в справі будівництва єдиного економічного простору в рамках СНД, а також прагне вирішити питання транзиту російської нафти через нафтопровід "Одеса-Броди" у протилежному напрямку «Броди-Одеса».

Окрім цього, як пише московська газета, «за деякими відомостями, саме Янукович - той український політик, якого Кремль найбільше хотів би бачити в президентському кріслі після Кучми. Цілком можливо, що саме тому, уже домовившись з Кучмою про зернову допомогу, Путін вирішив озвучити своє рішення особисто Януковичу", - наголошує російська газета «Известия».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG