Доступність посилання

ТОП новини

Копія туринської плащаниці в Донецьку


Сергій Гармаш Копія туринської плащаниці в Донецьку

Донецьк, 5 серпня 2003 - Християни Донецька отримали можливість побачити у своїх храмах копію Туринської плащаниці. Минулої неділі копія християнської святині приїхала в шахтарський край з Києва.

Копію Туринської плащаниці зустрічав в Донецьку Патріарх української Греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар. Донеччанам її передали християни Києва. А до цього вона кілька місяців була у Львові. Цю копію називають Мінською, бо належить вона Білоруській греко-католицькій церкві. 28 квітня 2002 року, в момент освячення, копію клали на оригінальну Туринську плащаницю, на якій, як вважається, відбився образ Христа.

У Донецьку копія перебуватиме приблизно місяць. Зараз вона у греко-католицькому храмі Покрови Пресвятої Богородиці. Але можливо, на якийсь час, копія переїде і до храмів інших християнських конфесій. Оскільки плащаниця є спільною реліквією християнства, Греко-католицька церва пропонувала всім конфесіям розмістити копію Туринської плащаниці в своїх храмах. За словами настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці отця Василя Пантелюка, таке бажання вже висловила Донецька Єпархія Української православної церкви Київського патріархату, римо-католики. Проігнорувала цю пропозицію поки що єпархія Московського патріархату.

Отець Василь: Ми пропонували, спеціальний лист Донецько-харківським екзархом єпископом Степаном Меньком був написаний лист митрополиту Іларіону УПЦ Московського патріархату, що ми готові поділитися святою реліквією, якщо буде їхнє бажання. - Яка реакція? - Поки що ніякої. Має бажання римо-католицька церква. Так що дійсно : сам Христос нас об’єднує.

Це був настоятель Донецького храму Покрови пресвятої Богородиці української греко-католицької церкви отець Василь Пантелюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG