Доступність посилання

ТОП новини

ООН – урядова рада Іраку


Василь Дарчук ООН – урядова рада Іраку

Прага, 6 серпня 2003 – У рамках прискорення процесу формування іракського керівництва і дальшого виведення коаліційних сил з Іраку Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав Раду безпеки ООН визнати тимчасову урядову раду Іраку, створену з ініціативи США. За його словами, це мало б стати першим кроком до формування справжнього іракського уряду. Він закликав також заснувати в Іраку місію ООН.

Як сподіваються представники керівництва ООН, урядова рада, до якої входять 25 представників політичних, етнічних і релігійних груп Іраку, послужить основою для дальшого формування іракського керівництва, яке з часом покладе край напруженню і послужить справі відбудови країни. Іспанія, яка у липні головувала в Раді безпеки, поширила серед членів Ради безпеки проект документу, що закликав схвалити склад урядової ради Іраку, як перший крок до відновлення законного іракського керівництва. Проте документ не був ухвалений, бо серед 15-ти членів Ради безпеки поки що нема згоди у цій справі, як раніше не було у справі воєнної акції США в Іраку, а також теперішньої присутності там коаліційних сил. Частина членів Ради безпеки пропонують спочатку розширити роль ООН в Іраку, а потім ухвалювати рішення у справі тимчасового керівництва.

У розмові з кореспондентом агентства “Асошіейтед Пресс” Аннан заявив про потребу спочатку закласти в Іраку місію ООН. Він підкреслив також, що країни Арабської ліги оголосили у понеділок, що вони не визнають призначеної Вашингтоном урядової ради Іраку, а чекатимуть натомість на нове постсаддамівське керівництво, яке буде сформоване на основі вільних виборів. Багато урядів мусульманських країн привітали формування тимчасової урядової ради, як перший крок до створення законного уряду, проте не визнали її.

Агентство “Асошіейтед Пресс” наводить російський проект резолюції у справі закладення в Іраку місії ООН. Цей документ простий і не політизований, являє собою формальні рекомендації установлення місії. Проте Сполучені Штати поки що не впевнені у потребі місії ООН в Іраку, коли там уже є коаліційна адміністрація і буде іракська урядова рада. Оглядачі сподіваються, однак, що у рамках спільних зусиль вдасться вирішити іракську кризу і розпочати процес економічної відбудови Іраку. Вашингтон, можливо, найближчим часом обміркує справу закладення в Багдаді місії ООН. Під егідою ООН, як підкреслюють оглядачі, значно легше буде також мобілізувати надіслання до Іраку миротворчих сил як з мусульманських, так і з західних країн, навіть тих, які свого часу не підтримали воєнної акції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG