Доступність посилання

ТОП новини

Африка – епідемія СНІД


Василь Дарчук Африка – епідемія СНІД

Прага, 7 серпня 2003 – Сьогодні у південноафриканському місті Дурбані завершується перша африканська конференція, присвячена боротьбі зі смертельною хворобою СНІД, тобто синдромом надбаного імунодефіциту. Як повідомляють журналісти, конференція стала трибуною протестів, скандальних виступів і взаємних звинувачень урядових структур і медичних організацій у недбальстві, яке призвело до різкого поширення епідемії.

Проте, як підкреслюють оглядачі і представники міжнародних організацій охорони здоров’я, нинішня чотириденна конференція приверне широку увагу до проблеми СНІДу і послужить поштовхом для мобілізації зусиль і коштів для її вирішення.

Згідно з даними конференції, Південно-Африканська Республіка стала однією із найтяжче вражених епідемією країн Африки. Кожен десятий житель країни, тобто приблизно 4 мільйони 700 тисяч осіб, включно з дітьми, заражені вірусом імунодефіциту. Кожного дня тут від СНІДу помирає по 600 людей. Як і іншим африканським країнам, Південній Африці запропоновано міжнародну програму боротьби зі СНІДом. Згідно з цією програмою, вражені хворобою імунодефіциту мали б отримувати від західних фармацевтичних компаній за зниженими цінами або в рамках гуманітарних акцій ліки, які гальмують розвиток хвороби і продовжують життя людей. Проте південноафриканський уряд відкинув цю програму, заявивши, що вона надто дорога для більшості населення, що потенційно токсичні ліки, мовляв, не перевірені, а Африку вибрали для їхніх випробувань. Така позиція уряду викликала хвилю невдоволення серед хворих, тисячі яких кожного дня в перебігу конференції проводили в Дурбані марші протесту. Промовці на демонстраціях і учасники конференції звинувачують уряд в убивстві людей і поширенні епідемії не лише в Південній Африці, а й інших сусідніх країнах.

Західні науковці, які займаються проблемою боротьби із хворобою СНІД, закликають західні уряди і фармацевтичні компанії прийти із допомогою африканським країнам у боротьбі зі СНІДом. Лише комплексний підхід до боротьби із цією хворобою, кажуть вони, може загальмувати поширення епідемії, в тому числі і в інших країнах світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG