Доступність посилання

ТОП новини

Лист Буша Кучмі: про що мовчать у Києві


Мар’яна Драч Лист Буша Кучмі: про що мовчать у Києві

Київ, 8 серпня 2003 року - Цього тижня президент Сполучених Штатів Джордж Буш надіслав особисте послання президентові Леоніду Кучмі з подякою Україні за внесок у становлення стабільності в Іраку. Повний текст цього листа не оприлюднює ні українська, ні американська влада, але знаменно, що адміністрація президента України і посольство США у Києві повідомляють про різні фрагменти послання.

Суть листа Буша справді подяка за Ірак, проте він заторкує також інші аспекти двосторонніх відносин. За даними речника керівника української держави Олени Громницької, президент США наголосив, що Америка й далі підтримує Україну на шляху інтеграції в європейські і євроатлантичні структури. Джордж Буш також підтвердив готовність сприяти зміцненню України як демократичної держави, яка відіграє важливу роль на європейському континенті.

Про що саме йдеться, радіо "Свобода" дізналося вже в американських дипломатів у Києві. У своєму посланні Джордж Буш наголошує на важливості для України організувати чесні і вільні вибори в 2004-му році. Американський лідер привітав нещодавні заяви президента Кучми стосовно того, що наступні президентстькі вибори відбудуться, як і планувалося, в 2004-му році, і що продовження чи парламентських, чи президентських повноважень суперечило б духу демократії. В листі зазначається, що вільні, чесні і прозорі вибори з вільним доступом до їхнього висвітлення пресою мали б позитивний вплив на відносини України і з Сполученими Штатами і з Європою. Також цікава ще така деталь: про цей лист в Україні повідомили у середу, 6-го серпня, а за даними американського посольства його передали до міністерства закордонних справ України у понеділок.

Мар’яна Драч

Чому так сталося? Послухаємо думку Олександра Гараня, керівника школи політичної аналітики при Києво- Могилянській академії.

Олександр Гарань

Мене не дивує коментар Адміністрації Президента, бо зрозуміло, що вона намагалася трактувати лист Буша на свою користь і тому представити те, що вигідно, а замовчали те, що не вигідно: те, що Захід і Сполучені Штати, зокрема, продовжують звертати пильну увагу на проблему демократії в Україні і проблеми демократії не зможуть переважити участі України у стабілізації миротворчого процесу в Іраку.

Я б хотів звернути увагу також на той момент, що Адміністрація Президента упродовж останнього року намагається займати досить таку наступальну позицію стосовно полеміки з опозицією і з Заходом. Тобто, йдеться не просто про замовчування або відбиття певних тез, а про активне намагання просувати свої тези і діяти досить активно, агресивно і наступально. Це стосується і низки політологічних кроків, і полеміки навколо «темників», і те що було вигадано свого часу щодо політреформи... Тобто, мені здається, що все це буде продовжуватися протягом наступного року разом з такою традиційною зброєю Адміністрації Президента , як замовчування і перекручування певних фактів.

Мар’яна Драч

А ось як проблему коментує головний редактор газети «Кієвскій тєлєграф» Володимир Скачко.

Володимир Скачко

Факт того, що посольство Америки дає одні уривки листа, а Адміністрація Президента – інші, говорить про одне: що ці сторони дійшли якогось компромісу, але вони, як і колись, не довіряють один одному. Це елементарна пропаганда, яка нічим не закінчилися, бо рахунок нічийний - 1: 1. А потерпає від цього не знання український електорат, до якого і ті, і ті звертаються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG