Доступність посилання

ТОП новини

Дальші заходи ЄС у боротьбі з нелегальною імміграцією


Василь Дарчук Дальші заходи ЄС у боротьбі з нелегальною імміграцією

Прага, 11 серпня 2003 – Уряди країн Європейського союзу під нинішнім піврічним головуванням Італії ухвалили низку дальших заходів у боротьбі з нелегальною імміграцією до ЄС і з так званими «фальшивими» шукачами політичного притулку. Цей поки що конфіденційний документ наприкінці минулого тижня потрапив до агентства «Франс пресс».

Новий документ ЄС передбачає суворі обмеження у наданні політичного притулку і дальші радикальні заходи з метою загальмувати наплив до країн союзу нелегальних іммігрантів із країн третього світу і колишнього СРСР. Документ закликає уряди країн ЄС до чіткого дотримання рішень у цій справі і до конкретних дій в очищенні своїх країн від нелегальних іммігрантів. Передбачені видворення цих людей, тобто нелегальних іммігрантів і прохачів притулку, які не отримали його, до країн їхнього походження протягом 36 годин від часу їхнього затримання або відмови у наданні притулку. У згаданому документі мовиться про те, що більшість прохачів політичного притулку – це економічні іммігранти, які не зазнають жодних політичних переслідувань у своїх країнах, а просто шукають у країнах ЄС ліпших заробітків.

Досі країни ЄС підписали кілька домовленостей у справі боротьби з нелегальною імміграцією, проте нинішній документ іде значно далі, вказуючи терміни видворення і кошти доставки нелегалів до країн їхнього походження. Кожна із країн ЄС зобов’язана забезпечити авіаційне або автобусне переправляння цих людей до їхніх країн, а до прилеглих сусідніх країн їх довозитимуть поліцейські автофургони без означень і сирен.

Досі, незважаючи на заклики ООН і міжнародних гуманітарних організацій ширше відчинити двері імміграції, країни Європейського союзу дотримуються радше протилежного принципу. Ідеться не лише про соціально-економічні проблеми, які створюють іммігранти, особливо нелегальні. Політичні діячі й соціологи із напливом нелегальних іммігрантів пов’язують зростання рівня злочинності, релігійну й культурну несумісність у зв’язку з небажанням іммігрантів, особливо із мусульманських країн, адаптуватися, а також зростання політичного екстремізму в Європі і прихід до влади крайньо правих популістів. У проблемах, які постають у зв’язку з наростанням кількості нелегальних іммігрантів з азійських та африканських країн, присутній також і расовий елемент.

У рамках дотеперішніх дискусій у справах імміграції європейські уряди й окремі політичні діячі закликають до процесу організованої й добре продуманої імміграції, в тому числі із країн третього світу, особливо людей молодих, освічених і кваліфікованих, які могли б легко інтегруватися до нових країн і не бути соціальним баластом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG