Доступність посилання

ТОП новини

Закінчення судового процесу з приводу порушень правил проведення авіахімробіт у Солонянському районі Дніпропетровської області


Геннадій Сахаров Закінчення судового процесу з приводу порушень правил проведення авіахімробіт у Солонянському районі Дніпропетровської області

Дніпропетровськ, 13 серпня 2003 року.

Радіо "Свобода" у червні 2001-го року повідомляло про події у селї Новий Світ Солонянського району Дніпропетровської області. Тоді над селом підчас проведення авіахімробіт фірмою "Агрос", яка орендує селянські наділи, був розпилений токсичний хімічний препарат - десикант "Реглон-Супер". Авіахімроботи проводились з порушеннями правил. На городах і у садках загинули рослини, вимерло птаство, погинули свині. Люди, котрі потрапили під хімічний дощ, отримали опіки шкіри і дихальних шляхів, інші захворювання. Тоді за фактом порушення правил проведення авіахімробіт районною прокуратурою була порушена карна справа. Справа розслідувалася рік. Ще рік вона розглядалася Солонянським районним судом. 13-го липня суддя Роман Акулов зачитав вирок у справі фірми "Агрос".

Звинуваченим у справі після проведення слідства районною прокуратурою залишився лише головний агроном фірми "Агрос" Володимир Павленко. Директор фірми, за наказом котрого проводилися хімроботи на лані, що сусідить з оселями, і пілот гелікоптера, котрий, знаючи правила проведення авіахімробіт, розпилював хімічний препарат у безпосередній близькості до осель і над селом, фігурують у справі, як свідки. Згідно зі статтею 166-ю пункт 3 Кримінального Кодексу України у редакції 1961 року, Володимир Павленко засуджений до 5 років ув''язнення (умовно) з випробувальним строком у півтора року із забороною обіймати керівні і адміністративно-господарчі посади на 5 років.

Судом задовільнені позови про компенсацію матеріальних збитків 52-м потерпілим на загальну суму 42 тисячі гривень. У компенсації моральних збитків, сума яких згідно з позовами перевищує 900 тисяч гривень, позивачам відмовлено. Приводом для відмови стала відсутність документальних підтверджень зв''язку погіршення стану здоров''я потерпілих з потраплянням у організм хімічної речовини. Люди, у першу чергу, діти, котрі відчули погіршення здоров''я, потрапили до лікарень через тиждень чи два після розпилення над їхніми городами і оселями препарату "Реглон", який майже повністю виводиться з організму за 48 годин. Поставлені дільничним лікарем первинні діагнози "отруєння хімічною речовиною" та "хімічні опіки" у медичних картках десятків жителів Нового Світу були знищені за наказом головного лікаря районної лікарні. Аркуші з цим діагнозом з медичних карток були вирвані.

Говорить один з потерпілих: "Суд у нас не суд, а дитячий садок. Розумієте, треба судити лікаря, котрий втік". Головний лікар Солонянської районної лікарні Водоп''янов звільнився з роботи і виїхав з Солоного. "Я прийшов, понаписували у картці "отруєння отрутохімікатами" а він вириває, на того лікаря кричить, на Лущика". "Водоп''янов його прізвище)?" "Водоп''янов. Кричить, матюкається, а ми стоїмо під дверима. Я подививсь, подививсь - діла не буде. Повернувся і пішов. Ніяких аналізів. Все куплене. Тому що Радчук подзвонив - він колишній голова адміністрації, його знають, вони їм постачають. І на тому кінець." Чи телефонував головному лікареві директор фірми "Агрос" Анатолій Радчук, сьогодні несуттєво. Суттєво те, що лікарі, покликані допомагати хворим, повелися принаймні нефахово. Говорить жителька Нового Світу Валентина Васильєва: "Діти лежали в лікарні, нічого цього не передали на експертизу. Усі діти лежали через тиждень після цього. Робилося усе, щоб нікого не шпиталізувати, щоб не було зв''язку з отрутохімікатами".

Робилося це свідомо чи з інших причин, але внаслідок дій ( чи бездіяльності) лікарів судово-медична експертиза не визнала зв''язку захворювань жителів із вживанням у їжу оброблених "Реглоном" овочів з присадибних ділянок і потраплянням препарату у дихальні шляхи та на шкіру.

Суд не зважив на те, що, крім погіршення стану здоров''я і появи захворювань, позивачі, вимагаючи компенсації моральних збитків, посилалися на нервовий струс, хвилювання за своє здоров''я і здоров''я дітей, приниження їхньої гідності керівниками фірми "Агрос", напівголодне існування після втрати врожаю у садах і на присадибних ділянках. Суддя Акулов обмежився порадою постраждалим подати цивільні позови про компенсацію моральних збитків.

Позивачі невдоволені і оцінкою їхніх матеріальних втрат комісією районного сільгоспуправління, яка, наприклад, оцінювала втрати з одного знищеного "Реглоном" куща картоплі у 136 грамів картоплин.

Говорить житель Нового Світу Петро Вандовський: " Мало того, що загинула вся продукція з городу, крім того ще загинули 35 поросят, які годувалися з того (городу). Але це ніхто ніде не хоче враховувати, не хочуть просто слухати, мотивуючи тим, що немає проби на "Реглон": "Ми не можемо встановити". Але обласною лабораторією встановлено, що ніяких інших хвороб у них теж не виявлено. То з чого вони тоді подохли? Мої збитки оцінені у дві (тисячі) триста сімдесят (гривень). Я вважаю, що це занижено, як мінімум, у два-три рази".

Люди, втомлені судовою тяганиною, вважаючи, що зі справи виведені безпосередні винуватці, у справедливий суд не вірять. На запитання, чи збирається він оскаржувати рішення районного суду у апеляційному суді, Петро Вандовський відповів: "Ви знаєте, я вже й не знаю, кому вірити. Чи є правда в цій Україні, чи вона взагалі вже відсутня. Що його далі робити? Бачимо з районного суду, що тут. Більше того, я впевнений, що таке саме буде і у апеляційному суді".

Проте дві родини постраждалих - новосвітівці Васильєви і Тараненки заявили про намір оскаржити рішення районного суду і готовність відстоювати свої права в усіх судових інстанціях України і Європейському суді з людських прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG