Доступність посилання

ТОП новини

Російський посол, який покидає Литву, радий з успішного калінінградського транзиту, але жалкує, що в республіці діє чеченський інтернетний сайт “Кавказ-Центр”


Альгімантас Літвінас Російський посол, який покидає Литву, радий з успішного калінінградського транзиту, але жалкує, що в республіці діє чеченський інтернетний сайт “Кавказ-Центр”

Вільнюс, 14 серпня 2003 – Російський посол Зубаков закінчує свою каденцію у Вільнюсі. 20 серпня він відправиться до Москви, де готуватиметься до аналогічної праці в Молдові. Прощаючись з Литвою, Юрій Зубаков радий з того, що успішно діє схема транзиту до та із Калінінградської області, набрали чинності угоди між Росією і Литвою, якими встановлений кордон на суші і в морі. Він скучатиме за литовською стриманістю, рішучою молоддю і унікальною природою країни.

Проте Зубаков жалкує, що в Литві діє чеченський інтернетний сайт “Кавказ-Центр”.

Два тижні тому депутатові Сейму Пятрасу Гражулісу не вдалося створити угоди для дії сайту на своїй службовій квартирі в парламентському готелі. Перешкодили канцелярія Сейму і департамет держбезпеки Литви. Але тиждень тому чеченський сайт все ж таки відновив діяльність. За даними литовської преси, ймовірно, що сервер обслуговування сайту - на квартирі Віктораса Пяткуса, відомого дисидента і політв’язня за радянських часів.

На прощальній прес-конференції у Вільнюсі Юрій Зубаков зазначив, що Росія не міняє свого негативного ставлення до чеченського сайту. “Ви знаєте, як діяльність сайту оцінює офіційна влада Литви, ми таке ставлення підтримуємо. Якщо подивитесь, що оприлюднується на цьому сайті, ви самі зрозумієте, що цей сайт, окрім ворожості, ненависті і пропаганди терору, більш нічого не оприлюднює”,- сказав російський посол у середу на прес-конференції.

Між тим угода про кордон між Литвою і Росією, яку ще в 1997 році підписали в Москві тодішні президенти Борис Єльцин і Альгірдас Бразаускас, лише цього року була ратифікована Російською Думою. 12 серпня цього року офіційні представники Литви і Росії обмінялися ратифікаційними грамотами. Очікується, що на початку наступного року Литву з офіційним візитом відвідає президент Росії Володимир Путін. Це був би перший візит президента Росії після відновлення незалежної Литви в 1990 році. До Москви з візитом навесні 2001 року їздив тодішній президент Литви Валдас Адамкус. Тому візит Путіна наступного року, який тепер готують дипломати, буде відповідним візитом президента Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG