Доступність посилання

ТОП новини

Ірак буде федерацією?


Мирослава Гонгадзе Ірак буде федерацією?

Вашингтон, 14 серпня 2003 - Арабський телевізійний канал “Аль Джазира” вчора пізно ввечері оприлюднив лист Саддама Гуссейна, написаний, як вони стверджують, ним власноручно. Лист є відповіддю на звернення Абрагіма Джафарі, Голови Урядової Ради Іраку, яка складається з 25 представників зі всіх регіонів цієї країни. Її основним завданням є управління Іраком.

Не зрозуміло, у який спосіб телеканал “Аль Джазира” отримав листа Саддама Гуссейна, але текст листа оприлюднили в телефірі. Гуссейн, зокрема, хвалить релігійного лідера Іраку Аятола Алі Сустані, який виступав із заявами, що Сполучені Штати не дають іракцям керувати власною країною. Раніше Сполучені Штати також називали лідера іракських шиїтів одним із важливих чинників для модернізації Іраку.

Звернення Саддама стало відповіддю на діяльність урядової Ради Іраку. Цього тижня Рада зробила перші кроки у підготовці нової конституції цієї країни. Поки що не визначено, коли буде схвалена конституція, але дискусії про її зміст тривають. Найбільш важливим є питання: як численні етнічні групи в Іраку зможуть реалізувати свої права на розвиток і впливати на ухвалення рішень в країні? Донедавна диктаторський режим не особливо рахувався з проблемою національної роздрібненості країни. І тепер перед новим урядом Іраку стоїть завдання розробити і схвалити таку конституцію, яка б, з одного боку, дала можливість самоідентифікації народностей, що населяють країну, а з іншого - зберегти Ірак сильною єдиною державою.

Поряд з конституційним процесом в Іраку тривають інциденти між місцеми жителями та американськими солдатами. Зокрема, вчора в Багдаді одного жителя столиці убили і ще трьох поранили, коли військові відкрили вогонь по групі іракців. Заворушення почались, коли з телевізійної башти в Багдаді зник мусульманський прапор. Американське військове керівництво, вибачаючись за трагічний інцидент, заявило, що прапор зірвав випадковий потік повітря від гелікоптера, який пролітав поряд. Іракці ж вирішили, що американські військові зняли прапор умисно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG