Доступність посилання

ТОП новини

Кому дозволяється носити зброю в Нью-Йорку


Юрій Дулерайн Кому дозволяється носити зброю в Нью-Йорку

Нью-Йорк, 18 серпня 2003 - У Нью-Йорку поліція опублікувала список громадян, яким дозволяється носити ручну вогнепальну зброю на вулицях міста. Серед них актор Роберт Де Ніро, який вправно стріляє мало не в кожному з фільмів, де знімається.

Згідно з Конституцією Сполучених Штатів. “право народу володіти зброєю й носити її ...не підлягає обмеженням”. Цю гарантію було додано до Основного закону республіки ще 1791 року. І нині у багатьох штатах, особливо на Заході й Півдні країни, будь-яку зброю продають і купують досить вільно. Продавець може попрохати у вас посвідчення водія, що фактично править за паспорт, але, як правило, ніхто не перевіряє через поліцію вашого минулого, чи у вас там усе чисто за кормою, як то кажуть. Отож, можна придбати не лише “кольт” чи “беретту”, а й автомат Калашникова, а то й базуку. Одначе, Нью-Йорк – це, за американським прислів”ям, “зовсім інакша юшка”. Ви можете вільно купити хіба що мисливську рушницю, але на нарізні стволи потрібна ліцензія, а її отримати вельми важко. У місті, яке вважається столицею світу, бо тут розташована штаб-квартира ООН, на понад 8 мільйонів населення лише 3600 городян мають право носити вогнепальну зброю. Тут не враховано, звичайно, службовців, яким це за фахом належиться , поліцейським, працівникам охорони в банках, великих крамницях ,тощо. Щоб звичайному мешканцеві міста отримати ліцензію , потрібно довести необхідність. Скажімо, ювелір із 47-ої вулиці може послатися на те, що він, за традицією, носить у кишені дорогоцінне каміння і може зазнати нападу або приватний детектив, тощо. За володіння ручною вогнепальною зброєю в Нью-Йорку без ліцензії закон передбачає принаймні рік тюремного ув”язнення.

Так от, за списком, опублікованим департаментом поліції, пістольні ліцензії мають переважно знаменитості, такі, як зірки кіно Роберт Де Ніро і Гарві Кайтел, мільярдер Дональд Трамп, господар імперії спиртних напоїв “Сігрем” Едгар Бронфман, член Верховного суду Нью-Йорка Ричард Лоу, сенатор Чарлз Шумер, відомі адвокати, телевізійні прордюсери й так далі. До речі, знаменитий актор пригодницьких стрічок Стівен Сігал не зміг отримати дозволу на ліцензію.

Нещодавно звільнили Бернарда Петрофські, що був у Департаменті поліції начальником відділу ліцензій на зброю. Його звинуватили в тому, що він за хабаря видав дозвіл на пістолети Стівену Тайлеру та Джо Перрі – музикантам з рок-групи “Аеросміт”. Вони віддячили квитками на концерти і перепусткою за куліси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG