Доступність посилання

ТОП новини

Ірак розпочав процес формування нової конституції


Михайло Мигалисько Ірак розпочав процес формування нової конституції

Вашингтон, 19 серпня 2003 - В Іраку тривають проблеми із гарантуванням безпеки: прихильники колишнього режиму Саддама Гуссейна продовжують спорадичні напади на коаліційні сили та чинять саботаж проти іракської інфраструктури, зокрема нафтопереробного сектору, найбільш необхідного для відбудови цієї країни. Після різкого протистояння напередодні початку воєнної кампанії справи дещо зрушилися з місця на міжнародному, політично - дипломатичному рівні. Минулого тижня Рада безпеки ООН ухвалила нову резолюцію, внесену Сполученими Штатами Америки, якою офіційно привітала сформування іракської Ради з урядовими повноваженнями. Більшість членів Ради безпеки вказала на те, що ця тимчасова урядова структура є правильним кроком в напрямку поновлення суверенітету Іраку. Цієї резолюцією Рада безпеки ухвалює також створення нової місії ООН, яка вказує на ширші передумови для активнішої участі цього міжнародного форуму у відбудові Іраку. На внутрішньополітичному фронті зроблений також один важливий крок у напрямку становлення іракського суверенітету, тобто формування конституційних зборів.

Сформована першого травня під егідою американських сил іракська Рада з урядовими повноваженнями складається із 25 релігійних, етнічних та політичних представників із усіх регіонів Іраку. Ця тимчасова Рада має право призначати міністрів та виконувати усі інші завдання керівництва країною. Проте її рішення підлягають праву на вето, яке за собою зберігає коаліційна адміністрація Іраку, очолювана американським представником - послом Полом Бремером. Іракська тимчасова Рада зробила вже перший крок у напрямку становлення нового Іраку : йдеться про підготовку національної конституції, в результаті якої Ірак повинен стати федерацією або із сильною центральною владою, або з наданням більшої влади регіонам. Обраний Радою комітет тепер розглядає процедурні питання стосовно скликання конституційних зборів. Поки що не має остаточної дати, коли відбудуться ті збори, однак, як зазначають спостерігачі, це не буде легким процесом. Шиїти, які становлять більшість іракського населення і які зазнавали утиску за часів режиму Саддама Гуссейна, тепер очікують, що вони отримають більшу політичну роль. Араби - суніти, хоча й у меншості, за колишнього режиму практично домінували в усіх владних сферах, вони шукають шляхів, щоб якомога менше втратити владних важелів. Тим часом у складній ситуації перебувають і курди, які живуть переважно в північній частині країни, і які після репресій з боку режиму Саддама Гуссейна у 90-тих роках опинилися під зоною патрулювання й захисту американських та британських військово-повітряних сил. Курди сподівалися, що в контексті нової федерації вони будуть нарівні з двома іншими арабськими групами населення. Однак, як сказав у інтерв’ю радіо “Свобода” Камран ал Карадагі - заступник директора радіо “Вільний Ірак”, який протягом двох місяців перебував у Іраку - курди стурбовані зростанням релігійних партій серед арабів- шиїтів та партій, зорієнтованих на арабський націоналізм.

«Тепер курди бачать, що діється в решті країни. Напади на американців та заклики до запровадження ісламського права. Це турбує курдів. Вони тепер широко обговорюють питання, чи корисніше для них іти за новими політичними можливостями до Багдада, чи радше закріпити за собою ці права, які вже дістав їхній регіон :самоуправління та відносний добробут. Вони не бажають, щоб у рамках процесу формування нової державної системи в їхній край перенесли ті проблеми, які існують у решті Іраку», - зауважив Ал Карадагі.

Наразі не відомо, наскільки це питання вплине на позиції курдів у іракській Раді з урядовими повноваженнями. Магмуд Отман , член цієї структури й один із незалежних лідерів курдів, у інтерв’ю радіо “Свобода” запевнив, що помітних змін немає:

“Ми й далі виступаємо за формулу федерації в рамках Іраку. За демократичну, плюралістичну владу в Іраку з федеративним статусом для Курдистану з центром управління. Насправді немає змін у цьому питанні, яке обговорюватимуть в рамках підготовки конституції”.

Слід зазначити, що в рамках становлення спільної позиції напередодні війни, курдський парламент ухвалив документ, згідно з яким в іракській федерації повинна бути географічна одиниця - Курдистан, до складу якої входитимуть території на півночі Іраку із курдською етнічною більшістю. Отман вказав також на те, що в рамках підготовки конституції буде обговорена з іншими іракськими групами необхідність виготовити якомога кращі положення нової структури держави.

Керівник американської адміністрації Іраку Пол Бремер та іракська Урядова Рада висловили сподівання, що конституційні збори та загальнонаціональні вибори нового уряду в Іраку відбудуться упродовж наступних дванадцяти місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG