Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний юрисконсульт Виконавчого комітету Міжнародної асоціації прокурорів спростовує ініціативи генерального прокурора України


Михайло Мигалисько Генеральний юрисконсульт Виконавчого комітету Міжнародної асоціації прокурорів спростовує ініціативи генерального прокурора України

Прага, 20 серпня 2003 - Після повернення з Вашингтона Генеральний прокурор Святослав Піскун розповів президентові України та журналістам про свою успішну поїздку до Америки. Генеральний юрисконсульт Виконавчого комітету Міжнародної асоціації прокурорів однак спростовує ухвалення ініціатив генерального прокурора України на зібранні цього форуму у Вашингтоні.

Баррі Генкок -генеральний юрисконсульт, це четверта за посадою особа у Виконавчому комітеті Міжнародної асоціації прокурорів. У телефонній розмові з радіо “Свобода” він сказав, що на вашингтонську зустріч цього року приїхали 330 прокурорів із 75 країн світу. Ïхали, щоб домовитися, як краще координувати слідства у справах тероризму. За даними українських урядовців, генеральний прокурор України запропонував у Вашингтоні створити «єдиний Всесвітній центр з боротьби з тероризмом». Ба, більше, за повідомленням Києва, цю пропозицію внесли у підсумкову резолюцію форуму у Вашингтоні. Але Баррі Генкок , генеральний юрисконсульт Виконавчого комітету Міжнародної асоціації прокурорів, у розмові з радіо” Свобода” заперечив такі дані:

«Виконавчий комітет це не розглядав у жодній формі й вигляді....Це питання не було на порядку денному ні виконавчого комітету, ані конференції».

«Ми не оприлюднювали жодної резолюції цього року».

Баррі Генкок нічого не знав і про другу ініціативу пана Піскуна щодо «створення єдиного обліку незаконної міграції»:

«Ні, це нічого спільного не має з нашою конференцією». Слід при цьому додати, що це ,однак, не означає, що генпрокурор України не виступав з такими пропозиціями. Представник Виконавчого комітету Міжнародної асоціації прокурорів уточнив, що цей форум уже раніше розпочав роботу по формуванню «офісів комунікацій» у генеральних прокуратурах держав - учасників цієї асоціації, щоб слідчі мали можливість контактувати зі своїми колегами в будь-якій точці світу, коли йдеться про справи стосовно терористів.

Згідно з повідомленням українських та російських ЗМІ, генеральний прокурор Піскун також висловив невдоволення небажанням американської юстиції співпрацювати з Україною, щодо, за його словами, нововиявлених банківських рахунків з капіталом у 280 мільйонів доларів екс-прем’єра Павла Лазаренка. Представник міністерства юстиції США в розмові з радіо “Свобода” взагалі відмовився що-небудь сказати про цю справу, включно із обвинуваченням у небажанні співпрацювати. «Ми не коментуємо справ, які розслідують», - сказав американський урядовець. Іншими словами, якщо до суду слідчі розкажуть, де зараз Лазаренкові мільйони, то є загроза, що завтра вони можуть опинитися вже на інших рахунках інших юридичних осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG