Доступність посилання

ТОП новини

Що собою являють нинішні президентські вибори у Чечні?


Петро Кагуй Що собою являють нинішні президентські вибори у Чечні?`

Прага, 21 серпня 2003 - Через шість тижнів у Чечні мають відбутися президентські вибори, які організувала офіційна Москва. Учора завершився прийом документів від 11 претендентів на президентську посаду.

На думку оглядачів, Кремль робить ставку на нинішнього керівника промосковської чеченської адміністрації Ахмада Кадирова, хоча усвідомлює, що ця кандидатура досить суперечлива. Однак альтернативи Москва, наразі, не бачить.

Влада у Москві засумнівалася стосовно кандидатури Ахмада Кадирова на посаду президента Чечні. На думку деяких кремлівських чиновників, прихід до влади Кадирова означатиме продовження насилля і нестабільності, - написав у середу американський часопис «Los Angeles Times».

Офіційно Москва заявляє, що на виборах, призначених на 5 жовтня, не підтримуватиме жодного кандидата. А минулого тижня помічник російського президента Сергій Ястржембський вперше заявив, що існує сумнів стосовно перемоги Ахмада Кадирова. Російська влада також побоюється, що у випадку програшу Кадиров зі своїм нинішнім оточенням може організувати проти переможця збройний виступ. Аби запобігти такому можливому розвитку подій, як повідомив представник Кремля Сергій Ястржембський, Кадирова уже поінформували, що у випадку програшу йому запропонують нову посаду за межами Чечні.

Чи справді у Москві розглядають можливість програшу Кадирова, чи може нинішні заяви Кремля є черговою політичною грою,важко сказати. Але багато аналітиків вважають, що врешті-решт Москва організує перемогу Кадирова, хоча б через відсутність інших кандидатур, які її можуть влаштувати.

Американська газета «Los Angeles Times» наводить слова аналітика Московського центру Карнегі Олексія Малашенка, який зауважив, що не дивлячись на усі проблеми з Кадировим, він не знає іншої особи, яку б так поважали у Москві. «Та й не забувайте, що це російські вибори. І питання не в тому, як проголосують мешканці Чечні, а як ці голоси будуть підраховані. Результат буде саме таким, якого хотітиме Москва», - заявив аналітик Олексій Малашенко.

Днями свою кандидатуру на президентських виборах у Чечні зняв відомий політик Руслан Хасбулатов, який свого часу був главою російського парламенту. В інтерв’ю німецькому часопису «Frankfurter Allgemaine Zeitung» він заявив, що «чесних виборів всеодно не буде». «Справа в тому, що слово в Чечні - за російськими військовими, за бойовиками-сепаратистами і за поставленим Москвою Ахмадом Кадировим». За його словами, нинішні вибори лише сприятимуть подальшому загостренню ситуації у Чечні.

А як оцінюють нинішні вибори у Чечні представники чеченського руху збройного спротиву, представники уряду Аслана Масхадова? Ми звернулися за коментарем до першого заступника міністра закордонних справ Чеченської Республіки «Ічкерія» Усмана Ферзаулі.

Усман Ферзаулі: «Це не вибори, те що вони планують зробити, це фарс. Справа в тому, що будь-яка війна розпочинається і закінчується з яких би то не було причин. Однак, російська сторона до сих пір не дала зрозуміти, що вона все-таки схильна вирішити усі проблеми шляхом переговорів.

Замість того, щоб вирішувати проблеми, які існують між Чечнею і Росією за круглим столом, Росія знову повторює той же фарс, який був у 95-96 роках. Тобто, робиться ставка на маріонеток, які в принципі нічого не вирішать при усьому бажанні. Й тому ми говоримо, що це не вибори. Це знову ж таки ставка на маріонеток і намагання вирішити проблеми, які існують між нами, силовими методом, чого в природі бути не може», - заявив в інтерв’ю радіо «Свобода» перший заступник міністра закордонних справ Чеченської Республіки «Ічкерія» Усман Ферзаулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG