Доступність посилання

ТОП новини

Польські коментарі з приводу 12 річниці незалежності України


Володимир Павлів Польські коментарі з приводу 12 річниці незалежності України

Варшава, 25 серпня 2003 - Польська преса досить стримано відгукнулася на святкування чергової річниці української незалежності в цілому і на виступ президента Кучми зокрема. Показовим є й те, що всі згадки про цю подію є власними редакційними статтями, тобто ніхто з публічних осіб з цього приводу поки що не висловлювався.

Значну частину своїх, в цілому незначних коментарів, польські газети присвячують виступові президента України Леоніда Кучми з нагоди річниці незалежності. А конкретніше – задекларованій зміні політичної системи.

Одна з найбільших щоденних газет “Жечпосполіта” нагадує, що проект великої системної зміни Кучма оголосив теж з нагоди річниці незалежності, але рік тому. В суботньому зверненні до народу український президент оголосив, що у нього вже є нова пропозиція, пише газета. Однак, не представив жодних подробиць, а натякнув лише, що досягнута згода у справі “формування Кабінету Міністрів коаліціями, фракціями і депутатськими групами в парламенті”.

Натомість, газета “Наш дзєннік”, яку вважають виразником право-католицьких кіл у Польщі, не пропустила нагоди дати ляпаса польському президентові, при згадці про свято свого східного сусіда. Описуючи важку дійсність пересічного мешканця України на 12-му році незалежності, “Наш дзєннік” пише, що життя в країні є важким, панує корупція, а молодь мріє тільки про втечу на захід. І саме ці реалії, на думку газети, режим Кучми намагається приховати за “помпезним святкуванням”. І робив він це вже не одноразово при підтримці свого стратегічного партнера – президента Олександра Квасневського.

Варто звернути увагу також на те, що понеділкові видання таких центральних видань, як “Газета виборча” та щотижневики “Ньюсвік-Польска” і “Впрост” залишили свято української незалежності, як і виступ Кучми, взагалі без коментаря.

Натомість окреме місце у всіх коментарях відведене виступові міністра оборони України Євгена Марчука, а точніше, одному його фрагментові. “Під час вчорашніх урочистостей Євген Марчук, котрий, хоч і є генералом, виступав як цивільний міністр , завершив свій виступ словами “Слава Україні!”, тобто традиційним привітанням УПА”. Газета цього не розшифровує, але всім відомо, що Українська повстанська армія у Польщі асоціюється виключно як злочинна військова організація. У самій же Варшаві святкування дня незалежності відбулися теж у неділю. У межах цих святкувань відбулися урочисті богослужіння у греко-католицькій та православній церквах, а також покладання представниками української громади та посольства України квітів до пам’ятника Шевченкові та на могили так званих “петлюрівців”. Тобто солдат і офіцерів армії Української народної республіки, що у 20-х роках воювали разом з польськими військами проти більшовицької червоної армії. Пам’ять про цих колишніх союзників на сьогодні у Польщі практично не збереглася.

Незалежно від того, чи офіційна Україна пам’ятає про “петлюрівські могили” у польській землі, про них пам’ятають і дбають українці в Польщі. А це може означати, що пам’ять про всіх, хто віддав своє життя за сьогоднішню незалежність української держави, виходить далеко за межі офіційних київських святкувань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG