Доступність посилання

ТОП новини

ЄС у стосунках із Україною говорить не про «асоційоване членство», а тільки про її вступ до європейського спільного ринку


Славко Волинський ЄС у стосунках із Україною говорить не про «асоційоване членство», а тільки про її вступ до європейського спільного ринку

Брюссель, 28 серпня 2003 – Європейський Союз у стосунках із Україною говорить не про якесь «асоційоване членство», а про єдину наразі реальну для України мету: вступ до європейського спільного економічного простору. Про це заявив в інтерв’ю для радіо “Свобода” речник Європейської комісії, виконавчого органу ЄС із зовнішніх відносин, Дієго де Охеда. Саме асоційованого членства в Євросоюзі, як повідомляло днями українське зовнішньополітичне відомство, має намір домагатися для себе Україна вже на найближчому саміті з керівництвом ЄС у жовтні. За словами ж речника Єврокомісії, статусу асоційованого члена в ЄС узагалі не існує.

Речник Європейської комісії з зовнішніх відносин Дієго де Охеда у відповідь на моє запитання не став прямо коментувати реалістичність вимог України про асоційоване членство в ЄС. Таке прагнення викладене в документі українського МЗС про погляди офіційного Києва на «План дій Україна–ЄС», який минулого тижня передали до Європейської комісії. Говорить Дієго де Охеда: «Я не хотів би говорити про те, наскільки це реалістично, бо я його (українського документа) ще не бачив. Але цілком очевидно те, що ми можемо зробити чи готові зробити з Україною вже зараз, а саме: ми подали Україні дуже чітку пропозицію ,як одній із країн-сусідів, зробити рішучі кроки до того, щоб разом із нами скористатися перевагами європейського спільного ринку, який би залучив і Україну, і сусідні країни. Але, звичайно, щоб досягти цього, ми в ЄС маємо співпрацювати з Україною, аби впевнитися, що наявні всі необхідні для цього зміни законодавства й гармонізовані з ЄС стандарти. Також необхідно зміцнити верховенство закону і отримати ґарантії, що Україна має достатню політичну волю для політичної реформи й економічної реформи. Коли ж це станеться, ми зможемо зробити дуже швидкий поступ до повної участі України в європейському спільному ринку».

Із настроїв, які панують у Брюсселі, випливає , що якесь підвищення рівня відносин між Україною й Європейським Союзом уже зараз не можливе. Чи дійсно ці стосунки, принаймні найближчим часом, залишаться на тому самому рівні, що існує нині? Дієго де Охеда: «Саме так! У нас із Україною дуже стабільний комплекс відносин, є угода про партнерство і співпрацю, і ці стосунки змінюватися не будуть. Але ми пропонуємо Україні перспективу поглиблення , як я казав, аж до повного використання Україною переваг європейського спільного ринку. Але це ще лише пропозиція. Тепер ми маємо пересвідчитися, чи Україна готова піти на це. Це, очевидно, саме так, але легше сказати, ніж зробити. Справа не просто в тому, щоб проголосити це бажання , ми маємо зробити все, щоб так сталося. А для цього необхідно здійснити низку дуже складних і нелегких законодавчих і економічних змін».

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, речник Європейської комісії з зовнішніх відносин весь час говорив про приєднання до європейського спільного ринку, як про головну перспективу й межу наближення України до ЄС. Та все ж чи можна таки очікувати, що Україна ближчим часом отримає сигнал про можливість асоційованого членства? «Ми зараз не маємо такої категорії. Є члени Європейського Союзу, і є кандидати на членство. Україна зараз не є кандидатом, і ми не думаємо, що на нинішньому етапі було б корисно відчиняти двері для нової хвилі кандидатів. Отож я не очікував би на жодні зміни на наступному саміті стосовно статусу. Але ми зможемо багато попрацювати над суттю, щоб наблизити Україну до участі в спільному ринку», – заявив речник Європейської комісії з зовнішніх відносин Дієго де Охеда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG