Доступність посилання

ТОП новини

1. Порушення прав жінок в Україні.<br> 2. Жінки в українській політиці. Жінки як електоральна група.


Ганна Стеців, Данило Яневський Валентина Семенюк - народний депутат України, фракція соціалістів, голова спеціальної контрольної комісії ВР України з питань приватизації; В’ячеслав Кредісов - голова спілки приватних підприємців “Нова Формація; Олена Лазоренко - президент “Жіночої професійної ліги”, кандидат філософських наук, директор міжнародної консалтингової компанії “Інтелектуальний бізнес”; Катерина Левченко - президент центру “Ла Страда” (телефоном).

Київ, 28 серпня 2003 року.

Ганна Стеців

Добрий вечір всім, хто зараз з нами, хто нас слухає і нам дзвонить у цей святковий вечір 28 серпня, коли християни пошановують Пресвяту Богородицю Діву Марію.

У прямому ефірі, як завжди в цей час, о восьмій годині за київським часом, дискусія на найбільш гарячу тему. Перед мікрофоном - Ганна Стеців. За режисерськими пультами: у Празі - Юлія Сайко, у Києві – Сергій Балабанов.

Сьогодні будемо говорити про жіночу долю, про жіночі права. Може, й не лише свіжий звіт Комітету захисту прав жінок, а й, власне, свято Успіння Пресвятої Богородиці (свято жінки, усіх жінок) спонукало нас вибрати саме цю тему. Але відразу скажу, що жоден чоловік-політик, жоден чоловік-урядовець, довідавшись, що ми хочемо говорити про права жінок в Україні, не погодився до нас прийти. “Права жінок? Ні,” – відповідали нам чоловіки від влади, - я прийду іншим разом”. Словом, до нас сьогодні прийшло двоє дуже модерних людей, які розуміють важливість проблеми прав жінок. Отож почнемо.

Про це сьогодні в ефірі дискутують: В’ячеслав Кредісов, голова правління спілки приватних підприємців “Нова формація”; Валентина Семенюк, депутат парламенту України. Також з нами по телефону з Криму – президент центру “Ла Страда” Катерина Левченко.

Пане Кредісов, скажіть, який відсоток жінок у вашому колективі, у вашій фірмі? | В’ячеслав Кредісов

По-перше, пані Ганно, я хотів би зробити таку маленьку ремарку. Ви спочатку сказали, що багато політиків відмовилося розмовляти на тему жінок...

Ганна Стеців

Про права жінок. На тему жінок, то вони вміють і хочуть говорити.

В’ячеслав Кредісов

Я хотів сказати, що я ще молодий чоловік і відчуваю себе молодим, може, саме тому, я погодився розмовляти про тему жінок і про права жінок (Ви абсолютно правильно сказали). Ви абсолютно правильно кажете, що я сьогодні очолюю об’єднання “Нова формація”, тому різний відсоток жінок, які очолюють бізнес (я не кажу працюють, бо працюють багато: більше, ніж 50%), але відсоток жінок, які володіють бізнесом в Україні, - значно менший, ніж 10% взагалі.

Сьогодні інша тенденція. В більшості своїй володарі (це - чоловіки) беруть в якості топ-менеджера (тобто людину, яка приймає рішення) жінку, бо вона більш відповідальна, і він їй довіряє: вона не може (вибачте за таке слово) “кинути” чи щось зробити не те. Але володіє все ж таки чоловік. Тобто, на жаль, говорити про те, що на сьогодні ми в Україні вже маємо таке цивільне відношення 50% на 50%, дуже-дуже рано.

Ганна Стеців

Дискримінація за ознакою права на власність, це Ви маєте на увазі? Пане Кредісов, таку ситуація уявімо. До Вас прийшли найматися на роботу дві жінки-топ-менеджери. Однаково добрі за кваліфікацією. Одна з них – блондинка з довгими ногами, інша – скромна жінка, яку нічим не вирізниш на вулиці. Котру Ви берете на роботу?

В’ячеслав Кредісов

Питання: на яку роботу?

Ганна Стеців

Ми говорили про топ-менеджера. Дві жінки однакові за кваліфікацією. Одна – висока блондинка з довгими ногами, інша – без довгих ніг. Яку берете на роботу? Швидко давайте відповідь.

В’ячеслав Кредісов

Неможливо дати швидко відповідь. Я ще раз повторюю: все залежить від того, яку функцію ставити. В більшості своїй (ще раз повторюю) жінки в більшості своїй сьогодні для чоловіків, які володіють бізнесом, - це “палочка-виручалочка”, тому що багато чоловіків, коли стикаються з проблемою, то вони не можуть її вирішити. Вони, навіть, на ...- менеджмент беруть жінку, бо вона більш компромісна, а чоловік більш йде в бійку...

Ганна Стеців

Компромісна стосовно довжини ніг?

В’ячеслав Кредісов

Ні. Що ж Ви тільки про ноги кажете? Я кажу щодо прийняття рішення.

Ганна Стеців

Тому, що в звіті правозахисних організацій говориться про те, що є дискримінація в Україні за зовнішнім виглядом, дискримінація жінок. Ось тому я Вас питаю.

В’ячеслав Кредісов

В якості секретарок чи людина, яка... Коли приходить менеджер на прийом, як правило, коли відкриваються двері, то дівчина повинна мати таку зовнішність, щоб вона приваблювала клієнта. Але, коли ми говоримо про людей, які приймають рішення, то це не має значення.

Ганна Стеців

Мені здається, що на Заході вже інші підходи. Але, пані Семенюк, як Ви на це дивитеся?

Валентина Семенюк

Перш за все, я хочу привітати всіх з таким гарним святом - святом Святої Богородиці. Сьогодні така гарна тема розмови, і в такий день не тільки треба говорити про жінок, а й про те, щоб таке свято принесло Україні кращу долю, кращі зміни в державі, і щоб дискримінації не відчували ні чоловіки і ні жінки.

Ганна Стеців

Щоб всі вони були під покровом Богородиці.

Валентина Семенюк

Так. Тому, я всіх вітаю. Щодо питання дискримінації жінок. Я Вам хочу сказати як політик, який вже третій рік у парламенті: дискримінація є, і вона є, напевне, самою суттю підходів чоловічих.

От зверніть увагу. До 90-го року керівниками в банках, коли там була мізерна зарплата, переважно працювали жінки, а зараз, подивіться, на біржах працюють тільки чоловіки, на фондовому ринку працюють більше чоловіки, в банках працюють більше чоловіки, тому що там велика заробітна плата. А жінок беруть (вже так, як каже пан Кредісов) красивих, щоб інколи проштовхнути якусь справу...

Ганна Стеців

Проштовхнути в який спосіб?

В’ячеслав Кредісов

Безпосередньо.

Валентина Семенюк

Навіть зовнішнім виглядом тієї чи іншої чарівної жінки. А щодо жінок-політиків – їм пройти дуже важко. І важко, напевне, тому, що ментальність чоловіків така: ні в якому разі, щоб жінка керівником не була, а якщо жінка ще й має розум і ще має трошки зовні, то в політиці її взагалі не потрібно.

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, пані Семенюк, Ви в своєму житті, в своїй кар’єрі (Ви зробили гарну кар’єру) стикалися з якимись сексуальними домаганнями до Вас з боку чоловіків-шефів?

Валентина Семенюк

Ні.

Ганна Стеців

Ніколи?

Валентина Семенюк

Ніколи.

Ганна Стеців

А як же дискримінація жінок – Вас вона не стосується?

Валентина Семенюк

Я Вам наведу приклад лише політичної дискримінації. Виборча кампанія 98-го року. 65-й виборчий округ. 15 претендентів. Я йду по-своєму округу, де я народилася (я його не міняла). Йде представник від влади пан Ковалко, нафтогазовий магнат. Газета НДП ( а тоді при владі була НДП) пише вірш: “Вдова рветься в депутати”. Я якраз на той період, так трапилося, що я, будучи народним депутатом, поховала свого чоловіка. І пан Ковалко, щоб завоювати виборців, принижує мене писанням в офіційній газеті НДПУ такий вірш, такий анекдот: “Йде славнозвісна депутатка по селу, а її питає бабця: “Валю, Валюшу, чому ти рвешся в депутати? Толку від твого депутатства ніякого”. А вона відповідає: “За правду, за народ, за Україну. Хочу пройти в депутати та й може ще й заміж вийду”. Ви можете собі уявити цинізм цієї людини і цієї партії...

Ганна Стеців

Пробачте за нескромне запитання, а Ви вийшли заміж?

Валентина Семенюк

Ні. Я стала віддана своєму чоловіку і віддана своїм дітям. В мене є дві дочки, їх треба підняти, і я в 36 років лишилася вдовою.

Тоді пан Ковалко почав будувати церкви, писати скрізь. Після того як я зустрілася з ним у залі...

Ганна Стеців

Ви йому нагадали притчу про два гроші від бідної вдови?

Валентина Семенюк

Так, я йому нагадала. І от так сьогодні, при таких підходах пройти жінці в політику. Я вже не кажу про бізнес, я вже не кажу про щось інше.

Ганна Стеців

Пані Семенюк, а Ви образилися, коли сьогодні пан Кредісов, як прийшов на прямий ефір, поцілував Вам руку?

Валентина Семенюк

Ні.

Ганна Стеців

Це Вас не образило?

Валентина Семенюк

Ні. Мені приємно. Тим більше, я його дуже добре знаю.

Ганна Стеців

В нас на телефоні з Криму – пані Катерина Левченко. Ви чуєте нас, пані Левченко?

Катерина Левченко

Дуже добре.

Ганна Стеців

Що Ви скажете про дискримінацію жінок? Чи Ви згідні зі звітом Світової організації правозахисної?

Катерина Левченко

Я згідна. Дискримінація існує в нашому суспільстві, але вона дуже часто є латентною, скритою, і дуже часто ми не розуміємо, що той чи інший випадок є порушенням наших прав і є виявом дискримінації. Жінки стикаються з дискримінацією дуже часто. Найбільш актуальне питання для них – це просування по роботі. Скажімо, сьогодні в Україні можна отримати освіту, і відомо, що дівчат серед студентів вузів, коледжів більше. Вони приходять в народне господарство, але потім, коли відбувається просування по кар’єрній драбині, то ми бачимо, що менш і менш стає жінок у нас на верхівках цієї драбини.

Ганна Стеців

А Ви особисто зазнали в чомусь дискримінації в Україні як жінка?

Катерина Левченко

Я і створила жіночу організацію ще першу в 94-му році в Харкові ( це була асоціація “Гуманітарна ініціатива”) і створила Міжнародний правозахисний центр “Ла Страда –Україна” для того, щоб вийти з того простору, де я можу зазнавати дискримінацію і досягати тих цілей, які ми ставимо перед собою.

Катерина Левченко

А з дискримінацією я зустрілася... Я, мабуть, почала цим займатися, коли була вагітна, - в 1993 році. Прийшла до лікаря, вона мене протримала в черзі дві години, потім каже: “Приходьте завтра!” Я кажу: “Я не можу, у мене лекція, я працюю викладачем в університеті.” А вона каже: “Які лекції?! Ви повинні забути про все, Ви тепер вагітна, і Ви тепер не викладач, Ви – тільки вагітна жінка”. І от тоді я зрозуміла, що в суспільстві щось не так, коли мої соціальні вислуги суспільству зовсім не цікаві.

Ганна Стеців

Шановні гості, чи на вашу думку, народні депутати не сприяють дискримінації жінок? Я не можу пригадати прізвища того народного депутата, який весь час співає по телебаченню такі “кітчуваті” пісні, і навколо нього труться завжди напівголі дівчатка – його студентки. Поплавський Михайло. Чи ви не вважаєте, що це – певна дискримінація юних дівчат? Пане Кредісов?

В’ячеслав Кредісов

Ну, якщо їм подобається тертися, то нехай вони роблять, чому це – дискримінація?

Ганна Стеців

Але вони – студентки, які труться об ректора ВУЗу! Може, вони мусять це зробити, аби закінчити той ВУЗ, аби сесію добре закінчити?

В’ячеслав Кредісов

Я не розмовляв з ними, але я переконаний, що, можливо, там є хтось, хто робить це тому, що мусить, але я переконаний, що є ті, які бажають це робити. От Ви питали пані Валентину про сексуальні домагання. Я хочу сказати, що сьогодні наше суспільство, все-таки, більш розвинене, порівняно, наприклад, з початком нашої незалежності, і відверто скажу, досить часто люди в бізнесі - чоловіки, отримують сексуальні домагання з боку жінок! Тобто, не стільки він цього хоче, скільки вона цього хоче.

Ганна Стеців

А Вам не здається, що ви поставили жінок в таке становище, в таку ситуацію, коли вони змушені в такий спосіб боронити своє життя і якось робити кар’єру?

В’ячеслав Кредісов

Поставити можна лише в той спосіб, якщо жінка цього захоче. Якщо вона не захоче, її дуже важко у це поставити.

Ганна Стеців

Пані Семенюк, як Ви вважаєте?

Валентина Семенюк

Ну, відносно тих дівчат, які біля пана Поплавського... Я хочу сказати, що ті дівчата, такі гарні дівчата – вони дуже б хотіли побачити себе на телебаченні, а сьогодні це така хвиля на Україні...

Ганна Стеців

Це спосіб дискримінувати їх – дати їм цукерку у вигляді телебачення? І змусити їх поводитися саме так? Як Ви вважаєте?

Валентина Семенюк

Тут треба дивитися до кожної особистості окремо. Тому, що одним подобається вийти на телебачення, а іншим, звичайно, отримати п’ятірку. Тому, як там у пана Поплавського, я не можу сказати, тому, що я дуже мало стикаюся... Але те, що цей ВУЗ є авторитетним, і там отримують гарну освіту не тільки ті, хто йде на різні такі спеціальності розважальні, а й перукарі, юристи... Відносно того, що Ви говорите про дискримінацію на роботі. Я Вам хочу сказати: наше суспільство хворе. При такому економічному стані, який сьогодні є, дискримінація іде не тільки жінок, а й чоловіків. Ну якщо сьогодні 70 відсотків громадян живе за межею бідності! Якщо за минулий рік 99 зґвалтувань в Україні взагалі не було розкрито! Про що це говорить? Одна цифра говорить про те, що люди у такий спосіб ідуть собі на заробіток, а інша – від розкоші ідуть зґвалтування, і їх ніхто не розкриває, тому, що злочинність сьогодні в Україні перебільшена взагалі, мабуть, порівняно з усіма країнами Європи, і я вже не говорю про інші континенти.

Ганна Стеців

Пане Кредісов?

В’ячеслав Кредісов

Моя ремарка така – мені дуже важко погодитися з тим, що чоловіки поставили жінок у погану ситуацію...

Ганна Стеців

Що ще можна почути від чоловіка?

В’ячеслав Кредісов

Я кажу тільки про свою позицію. Я переконливо кажу, що можна поставити тільки того, хто цього бажає. Як приклад, скажу: у мене була бізнес-компанія, і партнером була кохана моя жінка – Світлана Зоряна. Так от, коли був наїзд на нашу компанію, і ми, принаймні, втратили бізнес, вона приймала участь в захисті не менше, ніж я , і після того написала книжку “Наїзд” (до речі, сьогодні агенція “Кальварія” надрукувала цю україномовну книжку). Тобто, як людина себе поводить – байдуже, чоловік це чи жінка, питання не в тому, якої статі вона, а як вона себе поводить.

Валентина Семенюк

Пані Ганно, один штришок. От давайте подивимось – скільки сьогодні в керівництві держави жінок? Одна пані Валентина Довженко! Більш нема. Хто довів суспільство до такого стану? Чоловіки!

Ганна Стеців

Ще є пані Станік десь там в Брюсселі...

Валентина Семенюк

Вона просто “насшибала” грошей, і, щоб її не посадили в тюрму, втекла за кордон, от і усе.

Ганна Стеців

Слухайте, давайте перенесемося на вулиці Києва, де наша працівниця Дарина Косолапова запитує киянок, чи вони вважають себе дискримінованими.

Дарина Косолапова

Чи Ви вважаєте. що зараз в Україні у Вас права рівні з чоловіками?

Респондент 1

Рівні, окрім керівних посад. Керують чоловіки, а виконують - жінки.

Дарина Косолапова

А чи не відчуваєте Ви дискримінації при працевлаштуванні, наприклад?

Респондент 1

Коли я працювала, то я не відчувала, окрім того, що була Партія, а коли ти – непартійний, то керівних посад вже не міг займати. Я була ідейна, безпартійна...

Респондент 2

...на “Свободі”, то я відповім, добре.

Дарина Косолапова

Скажіть, будь ласка, чи Ви вважаєте, що маєте рівні права з чоловіками в Україні?

Респондент 2

Ну так, на папері воно виглядає як рівні права, а в дійсності, як жінки хочуть влаштуватися на роботу, то більшості відмовляють.

Дарина Косолапова

Тобто, Ви відчували дискримінацію при працевлаштуванні?

Респондент 2

Так.

Ганна Стеців

Дякуємо Дарині Косолаповій, яка знаходиться на вулицях Києва, де перепитує жінок, чи вони почуваються дискримінованими. І слово Криму, де з нами на зв’язку по телефону пані Катерина Левченко, президент центру “Ла Страда”. Що Ви на це все скажете, пані Левченко?

Катерина Левченко

Багато питань вже піднімалося... Якщо звертатися до першого питання про напіводягнених дівчат, яких ми бачимо по телебаченню, то я думаю, що давно вже потрібно прийняти законодавство, яке забороняє таке, як це є у всьому цивільному світі, тому, що це може бути вільним вибором кожної людини, але є спеціальні години, є спеціальні канали, на яких такі речі можна показувати. І є етичне питання, коли ректор займається такими справами зі своїми студентками.

Якщо говорити про працевлаштування на роботу, про різницю, яка існує між чоловіками і жінками, нам ще потрібно враховувати, що рівень заробітної платні у жінок – всього біля 70 відсотків від чоловічого, і це не тому, що у нас є різниця в оплаті праці, а тому, що жінки займають менші посади, менші ступені на роботі, аніж чоловіки.

Тому нам потрібно шукати вихід з такої ситуації, бо ми можемо констатувати дуже довго, що є дискримінація, але щось потрібно робити.

Ганна Стеців

Дякую. Пане Кредісов?

В’ячеслав Кредісов

Все-таки, ремарка. Як роботодавець, як голова об’єднання “Нова формація”, де працюють люди, які приймають рішення, тобто, роботодавці, - в абсолютній більшості вони відносяться таким чином: вони намагаються брати більше жінок, тому, що це - більш надійне вкладення капіталу. Тому, що чоловік - він більш шукати буде іншу роботу, а жінка – більш вірна, більш консервативна...

Ганна Стеців

А чому, може, тому, що вона вибору не має?

В’ячеслав Кредісов

Я не про це кажу, я кажу, що сьогодні володіння – це за чоловіками, але ось на роботу та менеджмент – навпаки... В більшості своїй дуже багато офісів працюють так: чоловік, який приймає рішення, і багато жінок, які працюють з ним. Сьогодні дуже багато таких компаній – я особисто знаю.

Ганна Стеців

Пані Семенюк?

Валентина Семенюк

Я хочу сказати, що, знаєте, сьогодні уже, напевно, дякуючи демократичним таким віянням із Заходу, ми можемо сказати, що сьогодні багато жінок самі організовують підприємства. От ви можете побачити хоч невеличкий відсоток, але все таки це іде, в тому вирі, в якому іде сьогодні перехід на ринкові умови, такий рух розпочинається, і він помаленьку іде. І це дуже приємно. Крім того, мені, як депутатові трьох скликань, приємно, що у депутати різних рівнів ідуть жінки. І вони створюють свої об’єднання, свої представництва. Я можу сьогодні говорити як перший секретар Київського міського комітету соціалістичної партії, і я можу сказати, що у мене у міськкомі партії, і в райкомі п’ять районів з десяти очолюють жінки. Тобто, п’ятдесят на п’ятдесят. Це про що говорить? Сьогодні є і директори шкіл, і лікарі, і підприємці, але ідуть у політику. Чому? – тому що хочуть змінити ситуацію у країні.

Ганна Стеців

Ну, соціалісти завжди боролися за рівні права чоловіків і жінок.

У дискусії про права жінки в Україні взяли участь В’ячеслав Кредісов, голова правління спілки приватних підприємців “Нова формація”; депутат українського парламенту Валентина Семенюк; з нами також по телефону була президент центру “Ла Страда” Катерина Левченко. Вела програму Ганна Стеців. Ми завершили першу частину прямого ефіру. Тепер – 20 хвилин з Данилом Яневським. Слухайте нас і беріть участь у нашій розмові!

Данило Яневський

Добрий вечір! Вітаю всіх, хто тепер зараз з нами на хвилях “Вечірньої Свободи”! До нашої розмови приєдналася Олена Лазоренко, президент “Жіночої професійної ліги”, директор міжнародної консалтингової компанії “Інтелектуальний бізнес”, кандидат філософських наук. Добрий вечір, пані Олено, добрий вечір, пані Валентино! Я готуючись до сьогоднішньої програми, так навмання декілька прізвищ собі дозволив пригадати: мадам де Сталь, Жозефіна Богарне, Інесса Арманд, Надія Алілуєва, Голда Меєр, Віта Перон, мадам Тетчер, сенатор Хіларі Клінтон. Список цих надзвичайно розумних професійних, видатних, яскравих жінок, які вплинули на світову політику, повернули до певної міри долю цього світу, є, очевидно нескінченним. Чому в Україні ми, з вашої точки зору, не маєм такого масового явища, як жінки в політиці. Пані Олено, будь ласка?

Олена Лазоренко

Доброго дня, я всіх вітаю, хто слухає нас сьогодні. І хотіла би звернути вашу увагу на те, що існує такий певний соціологічний факт. Для того, щоб певне рішення, будь-яке, в будь-якому колективі або політичне рішення, або бізнесове рішення було прийнято, потрібно, щоб його прихильниками було хоча б 33% людей. Отже, якщо питання жіночих прав, жіночої свободи, питання протидії дискримінації в суспільстві були взагалі поставлені та розглянуті, потрібно, щоб його підтримало принаймні 33%. Отже, якщо ми подивимось на те як виглядає обличчя на сьогоднішній день нашої влади, нашого законодавства, політичне обличчя країни, ми можемо сказати про те, що 33% жінок ви в ньому не побачите. Але все ж таки, що ж то на сьогоднішній день освічені, професійні жінки виявляють за свободу, що вони бачать, як вони взагалі розуміють те питання, яке сьогодні дискутується? Як сьогоднішні жінки розуміють питання жіночої свободи? Отже ми робили певне таке опитування по своїй мережі і отримали дуже цікаві такі дані. Я би хотіла їх зараз навести.

Данило Яневський

Прошу, будь ласка.

Олена Лазоренко

Дякую. Отже, перше – 51%, вони сказали, що це є свобода вибору кар‘єри, професії та роботи. Друге місце посіло – можливість не замикатися у сім‘ї, і третє – це свобода вибору образу життя, четверте – рівні права, рівні можливості у суспільстві. Отже оце чотири розуміння свободи. Жіночої, з точки зору. Тобто ми робили опитування тільки серед жінок, щодо цього питання.

Данило Яневський

Дякую, пані Олено. Пані Валентино, я так зрозумів слова нашої співрозмовниці, що українські жінки просто свідомо не хочуть іти в політику, свідомо не хочуть обіймати посади в державному апараті, правильно я зрозумів чи ні?

Валентина Семенюк

Я вам хочу сказати, аналізуючи перебіг всього часу роботи в парламенті, я більше спостерігаю тенденцію, що жінок більше не допускають чим допускають. І мій приклад, якій я говорила перед цим.

Данило Яневський

Хто не допускає?

Валентина Семенюк

Самі ж чоловіки, тому що вони, більшість бояться пропускати людей, жінок. І той законопроект, який був запропонований нами соціалістами, про виборчу систему пропорційну. Ми чітко записали, що кожна політична партія повинна мати не менше 30% жінок у списку, представляючи і регіони. Тобто це було наше стремління для того, щоб більше було жінок сьогодні в політиці.

Данило Яневський

Чому 30, а не 52%, жінки – сьогодні більшість в українському соціумі.

Валентина Семенюк

Я вам хочу сказати, я голова міжпарламентських зв‘язків між Фінляндією і Україною впродовж дев‘яти років. І я з захопленням їжджу туди на різні зустрічі, міроприємства. Коли я бачу, що у Фінляндії законодавчо закріплено 50% керівництва в державі, 50% керівництва в парламенті. Сьогодні президент Фінляндії – жінка, голова парламенту – жінка, президент телекомпанії – жінка, державної, сьогодні і міністр внутрішніх справ – жінка, міністр оборони – жінка.

Данило Яневський

Я зрозумів.

Валентина Семенюк

Причому цивільна жінка. І от ви розумієте це говорить про те, а вони починали, чому я взяла за 30%. У 1905 році вони починали із законодавчого закріплення 30%. І от коли ми почали аналізувати, як європейські держави, пропонували пропорційну виборчу систему, то ми взяли за приклад Фінляндію, Швецію, Швейцарію, Нідерланди, там якраз починали із такої виборчої системи. Крім того я хочу сказати, що ми зараз, особливо в Соцпартії, коли готуємось до виборчої кампанії, то на виборах і до цього року, ми коли готовились, вірніше в попередньому році, готовились до виборчої кампанії, то у депутати рад різних рівнів, починаючи від сільської, районної, обласної, міська ми включали чим побільше жінок. Чому і особливо ті, хто представники різних професій.

Це дає можливість, перш за все, відчувати і приймати більш такі рішення зважені, тому що жінка відчуває особливо соціально-економічний стан через кухню, через виховання дітей, через фінансовий стан бюджету сім‘ї. Вона знає більш, як конкретніше приймати рішення. Крім того, я хочу ще сказати одну таку цікаву деталь яка засвідчує, що жінки цього року більше зайняті сім‘єю. Чому? 70% за межею бідності. Порахуйте, хто сьогодні більше забезпечує сім‘ю? Жінки. Тому, що вони повинні придумати і город притримати, утримувати господарство для того, щоб прогодувати сім‘ю. А вона вимушено поставлена йти у такі відповідні рамки. Тому і в політику менше йдуть.

Данило Яневський

Пані Олено, чи Ви думаєте, що українська жінка яка реально обтяжена сім‘єю, малим бюджетом, яка думає з ранку до ночі, де викроїти гривню на те, щоб прогодувати своїх дітей, дістати їм якісь речі потрібні до школи 1 вересня. Яка думає, як їй виїхати з Італії, Греції чи Словаччини, чи Канади – куди її доля занесла на заробітки. Що, вона в цій ситуації ще зможе державою керувати?

Олена Лазоренко

Ви знаєте, ми можемо говорити про те, що в Італію, в інші країни, в які виїжджають сьогодні жінки – вони виїжджають не від доброї долі. І взагалі, потрібно базис створювати, політичний базис для економічної незалежності жінки. І тоді буде можливість якраз, тому що, перш за все...

Данило Яневський

Ви не на моє запитання відповідаєте. Я запитав Вас, чи може ця жінка, така жінка, в тому стані в якому вона сьогодні знаходиться, чи може вона ефективно керувати державою? Ось, що я запитав.

Олена Лазоренко

Я би хотіла сказати про те, що Ви намалювали портрет якийсь усереднений, який на сьогоднішній день склався в уявленні. Ви якраз відноситесь до тих 46% які вважають, що головне для жінки це її стан домогосподині.

Данило Яневський

Я цього не сказав і ви перекручуєте мої слова. Вибачте, свобода слова на “Свободі” теж має свої межі. Перейдемо до такого питання. Ми маємо в українському політикумі за останні 10 років, я собі можу пригадати такі яскраві особистості як Наталя Вітренко, Юлія Тимошенко, дуже впливова, кажуть, фігура в українській політиці – це дружина діючого президента Людмила Миколаївна Кучма. Як Ви думаєте, пані Валентина, чи ми можемо очікувати на те, що після президентських виборів, чи в процесі підготовки до президентських виборів і парламентських виборів 2006 року, ми побачимо на українському політичному небосхилі нові імена як на регіональному рівні, так і на загальнонаціональному?

Валентина Семенюк

Я думаю, що якщо ми перейдемо до пропорційної виборчої системи, то кожна політична партія буде готувати своїх лідерів, особливо із жінок, які вже показали себе і в бізнесі, і в керівництві, і як професіонали на тій чи іншій посаді чи професії. Я сьогодні можу вам навести такий приклад. У мене в Києві сьогодні голова Асоціації системи профтехосвіти міста Києва Ольга Василівна Коваленко, член Соцпартії, перший секретар районного комітету партії. Це особистість, це людина, яка зайняла друге місце перший раз ідучи кандидатом у депутати до міської ради. Вона настільки людина організована, і на громадській роботі, і на партійній, і як мати яка при тому виховує двох діток. Вона викладає в технікумі, викладає в ПТУ. Людина йде вже не тільки як політик у міську раду, а йде як громадський діяч. Я, наводячи такий приклад, хочу сказати, що кожна партія буде тепер старатись і на місцевому рівні провести, і якщо вона побула депутатом міської ради або обласної, вона вже знає, як працювати і в політичному плані буде проходити вище. І такий рух буде, тому що сьогодні...

Данило Яневський

Добре. Тобто відповідь на моє запитання є “Так”. Давайте послухаєм ще одну розумну людину. Будь ласка, Ви в ефірі.

Слухач

Добрий вечір. Справа в тому, що я, слухаючи ваше передачу про дискримінацію людей, вірніше, не людей, а жінок...

Данило Яневський

Ну жінки теж люди до певної міри...

Слухач

Справа в тому, що йдучи у представницькі органи депутати всіх рівнів, вони коли приходять, то вони не об‘єднуються, жінки, в свої жіночі об‘єднання, а вони ідуть по цих угрупуваннях, як вони там називаються, олігархічних. А хто їм забороняє об‘єднатися у Верховній Раді?

Данило Яневський

Так, дуже. Це за доктором Фрейдом промовка. Пані Олено, я би додав до запитання нашого шановного слухача ще таке: феномен жінок України – об’єднались у жіночу партію на парламентських виборах, результат - відомий. Будь ласка.

Олена Лазоренко

На жаль, відомий результат про політичну активність жінок, як таку. Вся справа в тому, що не тільки для жінок, а взагалі для інтелектуальної еліти нашого суспільства є притаманна така певна індивідуальність, таке певне відстоювання своєї точки зору і дуже важко знайти компроміс, дуже важко, щоби між собою люди знайшли спільну мову і мали можливість відстоювати єдині ідеї, єдиний фронт. Це стосується не тільки жінок, це стосується і чоловіків певною мірою. Жінок дуже мало. Вся справа, що якби в парламенті було 33%, може й жіноча фракція би з’явилася в парламенті, для того, щоби була можливість поставити це питання.

Данило Яневський

Чому люди не проголосували за партію жінок України на парламентських виборах? Це те, що я запитав.

Олена Лазоренко

Саме про партію жінок? Тут може бути надзвичайно багато відповідей, чому не проголосували. Вся справа в тому, що суто жіночу партію в Україні, на жаль, на сьогоднішній день не сприймають, як партію, яка відстоює інтереси саме жінок, що вони відстоюють жіночі інтереси. На жаль, дуже багато громадських організацій не сприйняли цю ідею, як саме таку. Крім того, жіночі програми непогано були включені в діяльність і були представлені в програмах інших партій. Я думаю, що це одне з підґрунть, чому не була сприйнята ця позиція. І найважливіше – лідер! Хто очолює жіночу партію? Найголовніше питання взагалі, в будь-якій ситуації, будь-якої партії, дуже важливе: чи є харизматичний лідер, який може об’єднати і повести за собою цю справу.

Данило Яневський

4902905 – телефон прямого ефіру. Пані Валентино, що Ви думаєте з цього приводу?

Валентина Семенюк

Я хочу сказати, що люди не проголосували за партію “Жінки за майбутнє дітей України”, бо всі додавали “... майбутнє дітей Людмили Кучми!” Ось це головне. І сьогодні результат виборів 2002 року про те, що 75% громадян проголосувало за опозиційні партії, а не за партії, в тому числі надуману партію, яка фактично ширмою була для Людмили Кучми, це і ж головна причина несприйняття нашими громадянами саме цієї одіозної фігури, яка фактично захищала сьогодні свої власні інтереси...

Данило Яневський

Дякую, але я просив би Вас утриматись від особистих випадів, тому що пані Людмили нема в нашому ефірі, вона не може відповісти. Якщо я правильно зрозумів Вашу думку, шановні гості, вона полягає в тому, що відсутність харизматичного лідера, відсутність підтримки в суспільстві, оскільки політичні партії повинні, все-ж-таки гасла відбивати, а не захищати ту чи іншу стать, призвели до того результату. Послухаємо ще один дзвінок, будь ласка.

Слухач

Ало, добрий вечір.

Данило Яневський

Дай Боже!

Слухач

Я ото слухаю вашу передачу про дискримінацію жінок. Я конкретно жодної дискримінації не бачу, ні на роботі... Навпаки, якщо жінка може виконувати роботу, вона виконує, їй платять. Якщо не може, то хто ж винен, що вона не може виконувати те, що чоловік. А це факт. І це перше, тепер друге. Маємо дві жінки: Вітренко і Юлію Тимошенко – теж дискримінації нема. Якщо Вітренко знають всі, це... жінка, скажімо так, погана, а Ю.Тимошенко – це фігура, це особа видатна і жінка. І до неї з повагою відносяться. Ну, очевидно, влада її боїться.

Данило Яневський

А запитання Ваше в чому?

Слухач

От запитання таке, який Ваш коментар на рахунок цього: дискримінації нема, якщо жінка видатна – вона користується повагою, якщо сіренька, то відповідно, як же їй доручати що-небудь?

Данило Яневський

Дякую Вам за запитання. Пані Валентино, будь Ласка.

Валентина Семенюк

Перш за все я сприймаю жінку і розділяю її не тільки за статтю, а за вмінням працювати, себе показати в ділі, а не тільки визначатись, що вона жінка. Сьогодні треба говорити по конкретних справах. Я хочу сказати відносно об’єднання жінок у парламенті. 1994 року ми, жінки в парламенті, коли потрібно було приймати якісь особливо доленосні рішення, то ми завжди голосували і з 94 року завжди голосували разом. І 8 березня завжди збиралися в Катерини Ващук під деревом, відзначали, не залежно від політичних поглядів. Правда, на жаль, що ми в парламенті впродовж двох скликань не сприймали, ні одна жінка (це з різних політичних партій), Наталію Вітренко. Я не буду про неї більше нічого говорити. Ми не запрошували її на наші зібрання. А збиралися з пані Славою Стецько, комуністи сідали разом з нею, з рухами усіма, з Ю.Тимошенко, в нас ніколи не було проблем і ми завжди 8 березня святкуєм разом.

Данило Яневський

Дякую. Пані Олено, Ваш варіант відповіді.

Олена Лазоренко

Ви знаєте, відповідь моя ще буде базуватися не тільки на моїй точці зору. Вся справа в тому, що ми робили також дослідження з цього приводу, щодо дискримінації в нашому суспільстві українському. Так от, це буде позиція жінок, а не позиція чоловіків. Що вони говорять про дискримінацію. Вони її сприймають і трактують так. По-перше, це уявлення про жінку, як обмежену істоту, яка може бути тільки домогосподинею – 46% ; далі – обмеження при прийомі на роботу. З цим стикались 37% тих, з ким ми говорили; потім хамське відношення з боку чоловіків і на останок – сексуальне домагання на роботі. На жаль, щодо останнього питання дуже багато почали говорити і в пресі, і на телебаченні, але думаю, що спочатку ми повинні говорити про те, що повинна існувати політична воля, політична позиція в нашій державі про те, що найголовніше, це кар’єрні можливості для жінок, можливість їх просування і це стане економічним підґрунтям для нашого розвитку.

Данило Яневський

Дякую, ще одне запитання встигнемо послухати, будь ласка.

Слухач

Добрий вечір, в мене іронічне таке запитання. Чому серед кіллерів нема жінок, це теж дискримінація?

Данило Яневський

Дякую Вам сердечно, я мав інше запитання. Якщо встигнемо за ті лічені хвилини, то будь ласка. Дмитро Видрін тут написав статтю про українських політиків у газеті “Сталічниє новасті”. Зокрема, аналізуючи слово “харизма”, сказав, що це, коли безпідставно дівки люблять. Яких політиків люблять українські жінки? Будь ласка, Ваша хвилина.

Валентина Семенюк

Сильних, вольових, чесних.

Данило Яневський

Им-гм, а щодо кіллерів?

Валентина Семенюк

Ну, про кіллерів я, на жаль, з такою інформаційністю, взагалі не знаю і, повірте мані, не можу на це питання взагалі відповідати, бо навіть в пресі не стараюся читати подібні речі.

Данило Яневський

Дякую. Пані Олено, будь ласка, Ваші думки з приводу.

Олена Лазоренко

Ну, ввечері я би також не хотіла говорити про кіллерів, особливо, якщо би кіллери якимось чином були пов’язані з жінками. На жаль, я не знаю, але є фільм такий “Нікіта”, там якраз інша ситуація, але зараз ми не будемо про кіллерів. А якщо про політиків і взагалі про риси, це по-перше добрий, це повинен бути розумний і це повинна бути людина щедра. От-таких людей якраз полюбляють жінки професійні.

Данило Яневський

Може останнє запитання на сьогодні, серйозне. А на що жінки, як електорат орієнтуються? Як електоральна група?

Валентина Семенюк

Ви знаєте, в багатьох моментах субординація жінки, підтримання жінки, друге питання – реальні пропозиції (як кажуть, краще горобець в руках, ніж журавель в небі), третє питання – особливо жінки орієнтуються на пропозиції, в плані соціальних. Я пройшла не одну виборчу президентську кампанію, парламентську і я це більше спостерігаю. І найголовніше, що жінки більше, особливо під час виборчої кампанії, займаються не тільки розповсюдженням інформації, а в першу чергу йдуть у виборчі комісії спостерігачами і вони більш дохідливі, тому що вона хоче захистити себе правильним голосуванням під час виборів.

Данило Яневський

Дякую. Ваші 30 секунд, пані Олено. Будь ласка.

Олена Лазоренко

Я думаю, що жінки, особливо той спектр, сферу якого презентую я сьогодні, орієнтуються на можливість професійного росту, на можливість достойної роботи, можливість мати вільний спосіб життя.

Данило Яневський

Дякую. Сердечно дякую всім, хто був з нами на хвилях “Вечірньої свободи”. В студії з нами розмовляли Олена Лазоренко – президент Жіночої професійної ліги, директор Міжнародної консалтингової компанії “Інтелектуальний бізнес”, кандидат філософських наук; Валентина Семенюк – народний депутат, представник фракції СПУ і голова, між іншим, спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації. В студії також були Сергій Балабанов і я – Данило Яневський. Почуємось, кохайтеся!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG