Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк може втратити дарунок Москви - Копію московської Цар-пушки


Сергій Гармаш Донецьк може втратити дарунок Москви - Копію московської Цар-пушки

Донецьк, 29 серпня 2003 - Копія московської цар-пушки , дарунок мерії Москви Донецьку, може бути продана і вивезена в інше місто. Це лише один наслідок скандалу навколо благодійного фонду “Золотий скіф”, іншим стало непроведення в цьому році традиційного щорічного фестивалю “Золотий скіф”.

На початку серпня “Свобода” вже розповідала про звинувачення виконавчого директора фонду “Золотий скіф” Костянтина Воробйова на адресу голови обласної ради Донеччини Бориса Колесникова. Пан Воробйов звернувся до генпрокуратури із заявою, в якій розповів про незаконну, за його словами, вимогу до нього Бориса Колесникова.Той наполягає,щоб Воробйов відмовився від авторських прав на символіку фестивалю та усунувся від його проведення. При цьому Колесников начебто погрожував фізичним і адміністративним впливом на Воробйова, його сім’ю та підприємницькі структури. У минулий вівторок на прес-конференції Костянтин Воробйов заявив що, на його думку, лише заява генпрокурору врятувала його від долі побитих нещодавно в Донецьку трьох журналістів.

Пан Воробйов також розповів про неправові дії різних фіскальних та правоохоронних органів області щодо його бізнесових структур, як він вважає, за наказом Бориса Колесникова.

Також Костянтин Воробйов заявив, що внаслідок дій керівництва області в цьому році не буде проводитись щорічний міжнародний фестиваль “Золотий скіф”, а однойменний фонд змушений буде продати дарунок Москви Донецьку – копію московської Цар-пушки, яка є на балансі “Золотого скіфа”.

“Сьогодні ми маємо право розпоряджатись власністю, яка в нас є. Існують дві сторони цього питання. Перша юридична. Я вам скажу, що немає проблем у тому, що пушка буде продана. Ніхто не зможе зупинити юридичний процес, якщо пушка буде продана. Друге питання – це моральний процес. Чи маємо ми право робити це стосовно до донеччан?”

Скандал навколо “Золотого скіфа” і погроз Воробйову з боку голови облради триває вже два місяці, але за цей час ані пан Колесников, ані засновники “Золотого скіфа” не давали пресі жодних пояснень. Єдиний ,хто відповів на запитання кореспондента “Свободи”, був голова держадміністрації Анатолій Близнюк, який так прокоментував ситуацію:

“Золотий скіф” – це ідея, яка була розроблена для популяризації Донбасу. “Золотий скіф” як був, так і є. Є зовсім інше питання. Протягом багатьох років виконавчим директором “Золотого скіфа” працював Костянтин Петрович Воробйов. Він вирішив що має право розпоряджатись усім, що йому дають засновники, що він може робити все, що завгодно. Розпоряджатись коштами, ідеологією, і кінець-кінцем Костянтин Петрович все зроблене “Золотим скіфом” привласнив собі особисто. На себе оформив інтелектуальну власність на “Золотого скіфа”, хоча грошей він не вносив”.

Анатолій Близнюк заявив, що фестиваль “Золотий скіф” уже проходить, але без його традиційної символіки. Засновники збираються в суді повернути області права на бренд “Золотий скіф”, власником якого є Костянтин Воробйов. Анатолій Близнюк:

А ми проводимо всі заходи, ми провели діловий прийом, 29-30 ми на кордоні будемо приймати з Росії повітряні кулі. Кобзон приїде 30 числа і пам’ятник Кобзону 30 числа буде встановлений. Всі заходи будуть проводитись , але ми не використовуємо бренд, він, як інтелектуальний власник, заборонив нам це робити”.

Тож войовничі позиції обох сторін дають підстави прогнозувати продовження скандалу. А тим часом шахтарська столиця справді може втратити і Цар-пушку, і фестиваль, як єдиний комплекс заходів. Але найгірше те,що Донецьк може придбати: імідж регіону, де питання бізнесу і влади вирішуються, м’яко кажучи, неправовими шляхами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG