Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр юстицiї Сербiї Владан Батич пiсля низки фiнансових скандалiв, до яких були причетнi окремi члени уряду та їхнi спiвробiтники й родичi, запропонував ухвалити етичний кодекс для урядовцiв


Михайло Рамач Мiнiстр юстицiї Сербiї Владан Батич пiсля низки фiнансових скандалiв, до яких були причетнi окремi члени уряду та їхнi спiвробiтники й родичi, запропонував ухвалити етичний кодекс для урядовцiв

Белград, 2 вересня 2003 – Прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович закликав прокуратуру переглянути протягом трьох днiв кожну справу, що стосується членiв Кабiнету мiнiстрiв. У разi, якщо б виявилося, що котрий-небудь мiнiстр порушив закон, то такий, за словами голови уряду, “прямо з бюро полетить до тюрми”. А якщо ж хто-небудь безпiдставно звинувачує урядовцiв, той також повинен нести вiдповiдальнiсть, схвильовано сказав прем’єр.

Прокурорам не сподобалася така енергiйнiсть. Вони кажуть, що неможливо завершити слiдство протягом трьох днiв, оскiльки їхня робота пов’язана iз полiцiєю, фiнансовою та податковою iнспекцiями. Прокурори вважають неприйнятною вимогу прем’єра, щоб вони розпочинали слiдство щодо кожного обвинувального матерiалу в пресi. На їхню думку, прокуратура повинна дiяти на пiдставi законiв, а не газетної iнформацiї.

Мiнiстр юстицiї Владан Батич у зв’язку з цим запропонував, щоб парламент ухвалив так званий етичний кодекс. На його думку, усi урядовцi повиннi пiдписати заяву, в якiй ствердять, що вони не були спiвробiтниками, тобто донощиками сербських та закордонних спецслужб, включаючи й службу розвiдки Збройних сил. Його проектом кодексу ще передбачається, що урядовцi не мають права заснувати власну компанiю, вiдкрити банкiвський рахунок та купувати нерухоме майно за кордоном, поки вони перебувають на державнiй службi. Така заборона стосувалася б i їхнiх близьких родичiв. Мiнiстр Батич пропонує, щоб усi урядовцi оприлюднили данi про своє майно та фiнансовi трансакцiї. Нарештi, кожний урядовець мав би вiдмовитися вiд втручання у справи правосуддя, полiцiї та вiд тиску на засоби масової iнформацiї.

Ухвалення кодексу, на думку мiнiстра, стало б важливим знаряддям у боротьбi проти корупцiї та iнших видiв надужиття владою. Бiльшiсть урядовцiв вiдмовилася вiд реагувань, оскiльки майже усi мiнiстри є власниками чи то керiвниками компанiй. А окремi з них, якi не бажають бути названими, мiнiстра юстицiї назвали – демагогом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG