Доступність посилання

ТОП новини

Ускладнюється ситуацiя на пiвночi Македонiї, в районi міста Куманова. Пiдроздiли спецполiцiї, якi розшукують екстремiстiв, оточили кiлька селищ з етнiчними албанцями


Михайло Рамач Ускладнюється ситуацiя на пiвночi Македонiї, в районi міста Куманова. Пiдроздiли спецполiцiї, якi розшукують екстремiстiв, оточили кiлька селищ з етнiчними албанцями

Белград, 3 вересня 2003 – Двi дивiзiї Албанської нацiональної армiї (АНА) готуються до бою на захист мирного населення на пiвночi країни. Про це йдеться на інтернет-сторiнцi згаданої органiзацiї. Наказ для мобiлiзацiї пiдписав певний Виґан Ґрадица, який називає себе головою штабу.

Пiдроздiли македонської спецполiцiї тим часом розпочали широкомасштабну операцiю з метою заарештувати Аґiма Якупi, якого звинувачують у викраденнi двох полiцейських та в скоєннi низки терактiв. Речник МВС Мир’яна Контевська стверджує, що полiцiя спроможна захистити населення вiд терористiв. Влада Македонiї у вiвторок вiдкинула ультимативну вимогу екстремiстiв, щоб полiцiя припинила акцiю й покинула регiон. У селi Ваксинце, в якому нiбито розташоввана одна з головних баз АНА, перебувала група депутатiв албанської нацiональностi. Пiсля повернення до Скоп’є вони заявили, що мiсцеве населення вимагає вiдведення спецполiцiї, розташування в регiонi мультиетнiчних полiцейських патрулiв та послiдовного проведення закону про амнiстiю колишнiх повстанцiв. Журналiсти, якi перебували на мiсцi, кажуть, що в селi бачили групу озброєних осiб у чорних формах.

Що таке АНА? Йдеться про загадкову органiзацiю, котра виступає за з’єднання Косова й тих регiонiв Македонiї i Сербії, в яких етнiчнi албанцi становлять бiльшiсть населення. Мiжнародна адмiнiстрацiя у Приштинi оголосила АНА терористичною органiзацiєю. Оглядачi у Скоп’є кажуть, що йдеться про фантомну органiзацiю, котра iснує лише в iнтернетi. На їхню думку, за назвою АНА ховаються групи злочинцiв, що контролюють торгiвлю наркотиками й контрабанду взагалi. Таку думку подiляє й Марк Лейтi, речник НАТО у Македонiї. Вiн каже, що немає жодної армiї. Є лише банди злочинцiв, котрi неспроможнi дестабiлiзувати країну, оскiльки бiльшiсть етнiчних албанцiв задоволена нинiшнiм рiвнем полiтичних прав.

Албанськi джерела повiдомляють, що сотнi жiнок з дiтьми покинули Македонiю зі страху, знайшли притулок у своїх землякiв у Косовi i в Сербiї. Мiжнародна адмiнiстрацiя у Приштинi й представники сербського уряду кажуть, що жодних бiженцiв з Македонiї немає.

Незважаючи на те, скiльки їх є та як вони органiзованi, екстремiстам вдалося занепокоїти населення, а присутнiсть спецполiцiї, як правило, не так сприяє нормалізації, як заохочує тих, хто бажає нових конфлiктiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG