Доступність посилання

ТОП новини

Ян Вірсма: Я вважаю, що і Європейська Комісія і Рада Міністрів ЄС мусять задекларувати, без уточнення конкретних дат, що Україна зможе вступити у Європейський Союз.


Славко Волинський Ян Вірсма: Я вважаю, що і Європейська Комісія і Рада Міністрів ЄС мусять задекларувати, без уточнення конкретних дат, що Україна зможе вступити у Європейський Союз.

Брюссель, 8 вересня 2003 – Член Європейського парламенту Ян Вірсма в інтерв’ю для радіо “Свобода” каже, що якщо Україна підпише договір у Ялті про членство в ЄЕП, то цим вона перекреслить свою попередню політичну орієнтацію, і тоді форма та зміст політико-економічних відносин між Україною і ЄС великою мірою залежатимуть від стосунків між Євросоюзом і Росією.

Насамперед я поцікавився у Яна Вірсми, чи не суперечить вступ України в Єдиний економічний простір декларованому президентом України Леонідом Кучмою європейському вибору України? На це член Європарламенту відповів:

Ян Вірсма

У цій ситуації відразу виникає запитання : можуть синхронізуватися, чи ні офіційні амбіції України стати членом Європейського союзу та Єдиного економічного простору? На мою думку, вступ України в ЄЕП суперечитиме прагненням України вступити в ЄС. Якщо, наприклад, створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським союзом та Україною і Росією можливе ( бо з Росією Євросоюз планує також створити зону вільної торгівлі), то за наявності ЄЕП перепоною для створення цих зон торгівлі стане Білорусь, для якої неможливе створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. В України лишається єдиний вибір: або продовжувати інтегруватись в ЄС, або ж стати членом економічного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Не можна бути членом двох союзів одночасно.

Славко Волинський

На зауваження, що чимало навіть проєвропейських політиків України критикують Європейський союз за те, що він досить мляво розвивав відносини з Україною, і саме це підштовхнуло Київ до вступу в ЄЕП, Ян Вірсма заявив таке:

Ян Вірсма

Я думаю, що тут існує два кути зору. Одна точка зору полягає в тому, що Європейський союз, точніше, Європейська комісія справді не була достатньо відкритою в діалогах з Україною і не давала чіткої відповіді, чи буде прийнята Україна в ЄС, чи ні. На мою думку, якби Єврокомісія зараз конкретно заявила про те, що Україна має такі шанси, то це було б дуже міцним і позитивним імпульсом для подальшої інтеграції України в ЄС. З іншого боку, в Єврокомісії є підозри, що на політичні рішення України має великий вплив Росія і тому Європейська комісія вагалася. Не мала також цілковитого переконання, що Україна піде європейським шляхом. Я вважаю, що і Європейська комісія, і Рада міністрів ЄС мусять задекларувати без уточнення конкретних дат, що Україна зможе вступити у Європейський союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG