Доступність посилання

ТОП новини

Кофі Аннан закликає до реформ ООН


Василь Дарчук Кофі Аннан закликає до реформ ООН

Прага, 9 вересня 2003 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав провести радикальні реформи Організації Об’єднаних Націй. Виступаючи в понеділок у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, Аннан, як підкреслюють журналісти, дав найпесимістичнішу на сьогодні оцінку діяльності ООН.

Оглядачі підкреслюють, що причиною нинішньої заяви Генерального секретаря ООН послужили передусім серйозні розбіжності у Раді безпеки ООН щодо воєнної акції в Іраку. Недавній терористичний акт проти представництва ООН у Багдаді прискорив потребу переглянути стратегію організації, яка останнім часом втрачає свої впливи й ефективність. Кофі Аннан розіслав запрошення лідерам 191 країни прибути через два тижні на зустріч у Нью-Йорку для обговорення термінових заходів у рамках майбутніх реформ ООН. Лідери деяких провідних країн, зокрема США, Франції й Німеччини, вже повідомили, що вони візьмуть участь у цій зустрічі. З огляду на урядову кризу у Великобританії прем’єр-міністр Тоні Блер, як видно з усього, до Нью-Йорка не прибуде.

За словами Кофі Аннана, воєнна акція в Іраку внесла серйозний розкол у Раді безпеки ООН і цей розкол, який залишається донині, усунути без спільних зусиль країн-членів ООН буде неможливо. Нині йдеться про роль ООН у відновленні суверенітету Іраку і у відбудові цієї країни. Аннан згадав при цьому адміністрацію США, яка надто поспішно оголосила про перемогу в Іраку, як раніше в Афганістані. Нині для утримання миру й порядку в Іраку ООН мала б організувати миротворчу кампанію, до якої слід було б залучити низку країн, які раніше виступили проти воєнної акції. Поки що ці країни не поспішають надсилати свої миротворчі контингенти до Іраку на заклики адміністрації США. Тому цю місію мала б узяти на себе ООН, яка поки що не отримала згоди від Вашингтона на ширшу участь в адмініструванні й відбудові Іраку. Першочерговим завданням Кофі Аннан вважає відновлення авторитету і впливів ООН серед усіх країн-членів і серед світової громадськості.

У своїй понеділковій промові Кофі Аннан закликав також п’ятьох постійних членів Ради безпеки ООН вжити конкретних заходів для стабілізації Іраку. Перед згаданою зустріччю лідерів провідних країн у Нью-Йорку найближчим часом у Женеві у цій справі відбудеться нарада міністрів закордонних справ країн-членів ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG