Доступність посилання

ТОП новини

Порушення бюджетної дисципліни у Магдалинівському районі Дніпропетровської області


Геннадій Сахаров Порушення бюджетної дисципліни у Магдалинівському районі Дніпропетровської області

Дніпропетровськ, 10 вересня 2003 - У червні жителі трьох вулицьМагдалинівки- райцентру Дніпропетровської області- ветерани місцевого колгоспу зраділи: районна газета повідомила, що Кабінет Міністрів виділив бюджетні кошти на газифікацію цього кутка, який у Магдалинівці називають Мар''ївкою. Проте радість була передчасною.

Мар''ївкою вулиці Леніна, Щорса та Садову у Магдалинівці називають за звичкою. Село Мар''ївка ще 24 роки тому втратило статус окремого населеного пункту і стало околицею Магдалинівки. Напочатку 90-х Мар''ївку вже один раз газифікували. З дворів були зібрані кошти для оплати проекту газифікації. Кажуть, що був і проект. У 96-му році було припинене постачання балонного газу до Магдалинівки з причини повної газифікації селища. Жителі околиці поневірялися без газу, а де поділися кошти, за які начебто газифікували колишню Мар''ївку, знає хіба що той, хто рапортував про її повну газифікацію.

Дещо пізніше у Магдалинівці з''явилася нова вулиця - Кірова. Вулиця, не вулиця - дорога поза річкою Чаплинкою, уздовж якої були побудовані кілька дач нинішнього і колишнього місцевого чиновництва. Купила там собі недобудовану дачу і голова селищної ради, член Компартії Лідія Мороз.

Цю вулицю у Магдалинівці три роки тому мало не газифікували - були викопані кілька сот метрів траншей. Потім траншеї засипали. Ця операція коштувала місцевому бюджету понад 100 тисяч гривень, які у тій траншеї й поховані.

На минулому тижні на вулиці Кірова з''явилася техніка, щоб знову викопати ту зариту траншею. Жителі 140 негазифікованих дворів колишньої Мар''ївки, дізнавшися, що 123 тисячі гривень, виділені Кабміном на газифікацію саме Мар''ївки, будуть витрачені на проведення газу до дач керівників і порожніх, але вже розподілених ділянок під забудову, побігли за річку. Там сталася сутичка. Літня жінка Любов Овчаренко навіть лягла під трактор. Говорить мешканець колишньої Мар''ївки Олександр Нечипоренко, показуючи дві квитанції на оплату проекту газифікації: "Ось одна, ось друга, а вони роблять не на Леніна, а роблять на Кірова. Це ж несправедливо, це нечесно, не можна дурити народ. І ми так не дозволимо, бо ми страждаємо, не маємо ані вугілля, ані дров, нічого." Зараз на вулиці Кірова дозори мар''ївчан, щоб як тільки роботи розпочнуться, знову скликати людей і зупиняти техніку.

Кореспондент радіо “Свобода” зустрівся з головою державної адміністрації Магдалинівського району Олександром Журавлем, його заступником Вячеславом Семеновим та головою Магдалинівської селищної ради Лідією Мороз і попросив їх прокоментувати ситуацію.

Усі троє пояснили, що проект газифікації того кута Магдалинівки через вулицю Кірова існує, а от проекту на Мар''ївку немає. Про існування старого проекту не знають, бо раніше на цих посадах не працювали. "Ми спочатку газифікуємо вулицю Кірова, а потім закільцюємо газ на Мар''ївку," - сказав Вячеслав Семенов. На запитання, скільки коштуватиме проведення газу на тій вулиці Кірова пан Семенов відповів : "123 тисячі гривень". Відтак, на колишню Мар''ївку грошей уже не вистачить, і коли газифікують 140 мар''ївських осель, невідомо. До речі, згідно з розцінками технічного відділу Дніпрогазу, вартість прокладення того газогону на Кірова довжиною 1800 метрів не перевищує 63-х тисяч гривень.

У розмові з головою районної адміністрації з''ясувалася ще одна пікантна подробиця: місцева влада дезінформувала і народного депутата Миколу Солошенка, котрий клопотався у Кабміні про виділення коштів з державного бюджету, і сам Кабінет Міністрів. Бо у постанові Кабінету Міністрів за номером 931 від 20 червня цього року сказано: "Виділити 123 тисячі гривень для газифікації села Мар''ївки". Такого села немає вже 24 роки. Інша Мар''ївка, яка є в районі, давно газифікована.

Олександр Журавель з цього приводу пояснив: "Ніхто ж у Кабміні не дасть грошей на газифікацію вулиці Кірова, вписали туди неіснуюче так зване село Мар''ївка, маючи на увазі вулицю Кірова. Іншим чином Кабмін би цього не пропустив."

На запитання, чи не схитрувала місцева влада, щоб отримати бюджетні кошти, голова селищної ради Лідія Мороз відверто відповіла: "Чесно і відверто - трошки схитрували.".

Відтак, схоже, що місцева магдалинівська влада геть заплуталася у брехні і перед Кабінетом Міністрів, і перед бюджетом, і перед жителями селища.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG