Доступність посилання

ТОП новини

Плани Індустріального Союзу Донбасу щодо металургійного заводу у Польщі.


Володимир Павлів Плани Індустріального Союзу Донбасу щодо металургійного заводу у Польщі.

Варшава, 10 серпня 2003 року.

Володимир Павлів

На Економічному форумі у польському містечку Криниці, який пройшов 4-6 вересня, представники Індустріального Союзу Донбасу ознайомили журналістів із своїми планами інвестування в польський металургійний завод – Гута Ченстохова.

Окрім донеччан, у конкурсі на приватизацію цього підприємства, беруть участь ще три іноземні фірми: американська «Steel Capital», британська LNM та індійська “Ispat”. Попередні результати конкурсу стануть відомі 15 вересня.

Гута Ченстохова – це один із найсучасніших металургійних заводів у Польщі. Ще у 90-х роках польська держава, покладаючи на це підприємство великі надії, інвестувала в нього 400 мільйонів доларів. Однак, це не допомогло, і на сьогодні Гута Ченстохова, як і інші польські металургійні заводи, практично збанкрутувала. Єдиним способом врятувати підприємство є його приватизація.

До приватизаційного конкурсу зголосилися спочатку три закордонні фірми і одна польська. В перебігу ознайомлення із дійсним станом речей на підприємстві польська фірма участі у конкурсі не взяла. Натомість, буквально чотири місяці тому з’явився новий претендент на роль інвестора: український концерн Індустріальний союз Донбасу. Сама ця інформація викликала у Польщі значне здивування. Однак, після кількох відвідин донеччанами Ченстохової, ставлення до них змінилося на краще. Говорить керівник торгового відділу фінансового товариства “Сілезія”, яке займається продажем Гути Ченстохової, Ян Пстрась.

Ян Пстрась

Я вважаю, що під час зустрічей було помітне добре ставлення до цієї пропозиції. Тут знають, чим є Індустріальний союз Донбасу, знають чим він займається і розуміють, що Гута Ченстохова може опинитися в серйозній фінансовій групі.

Володимир Павлів

На сьогодні відомо, що Індустріальний союз Донбасу, в разі перемоги в конкурсі, упродовж перших 5 років збирається інвестувати у польське підприємство щонайменше 83 мільйони доларів. Тішить ченстоховських металургів і те, що донеччани запропонували значний соціальний пакет для працівників, як твердять самі донеччани, кращий, ніж у їхніх конкурентів.

Дипломатичне представництво України у Польщі теж з особливим зацікавленням стежить за цим проектом. Адже в разі успіху донеччан це була б перша така значна українська інвестиція в польську економіку, яка могла б відкрити дорогу і для інших інвестиційних проектів. Говорить працівник торгового відділу посольства у Варшаві Костянтин Литвинов.

Костянтин Литвинов

Не перебільшуючи, хочу сказати, це була б історія творчої інвестиції, тому що це б відразу стимулювало ріст інфраструктури. Металургія - це металургія, і з нею пов’язано дуже багато галузей. Тобто, це було б продовження наших українських потенціальних можливостей, якщо йдеться про руду, про вугілля, коксохімію, про наші напівфабрикати металургійні. Це була б справжня кооперація навколо. Дійсно почалася б справжня співпраця, про яку ми так багато говоримо, але якої насправді немає.

Володимир Павлів

Чи реалізуються інвестиційні плани Індустріального союзу Донбасу у Польщі, стане відомо вже 15 вересня, але чи стане це проривом українського бізнесу на польський ринок,буде видно значно пізніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG