Доступність посилання

ТОП новини

Голова Державного комiтету України у справах нацiональностей та мiграцiї Геннадiй Москаль у п’ятницю завершив дводенний вiзит до Белграда, пiд час якого вiн зустрiчався з урядовцями та з представниками української й русинської громад у країнi


Михайло Рамач Голова Державного комiтету України у справах нацiональностей та мiграцiї Геннадiй Москаль у п’ятницю завершив дводенний вiзит до Белграда, пiд час якого вiн зустрiчався з урядовцями та з представниками української й русинської громад у країнi

Белград, 12 вересня – У Белградi Геннадiй Москаль зустрiвся з Расимом Ляїчем, мiнiстром з питань прав людини й прав нацменшин Сербiї i Чорногорiї (СiЧ), а в Новому Садi з членами Крайового уряду Воєводини Тамашем Корхецом і Рафаїлом Русковським. У перебігу розмов, зокрема, йшла мова про заходи белградської влади щодо реалiзацiї прав русинiв i українцiв у країнi та про дiяльнiсть нещодавно сформованих нацiональних вiч. Расим Ляїч та Геннадiй Москаль, мiж iншим, обговорили й пропозицiю поставити пам’ятник Т. Г. Шевченка у Сербiї, ймовірно, у Белградi або Новому Садi. Белградська сторона з пропозицiєю погодилася.

У Новому Садi, центрi Автономного краю Воєводина, Геннадiй Москаль вiдвiдав русинськомовне видавництво “Руське слово” та вiв окремi розмови з членами нацiональних вiч української й русинської меншини й з представниками Союзу русинiв i українцiв Сербiї i Чорногорiї. З цього приводу він зазначив:

“Основною метою вiзиту було встановити тiснi контакти з нашими спiввiтчизниками, вiч-на-вiч зустрiтися з ними й подивитися, якi проблеми вони мають. При цьому маю на увазi як українцiв, так i русинiв. Ми в Українi їх абсолютно не дiлимо. Вони чомусь дiляться в дiаспорi, хоча б саме там мали бiльше триматися разом”.

Вiдповiдаючи на запитання, яка офiцiйна позицiя України щодо тих, що називають себе русинами, Г. Москаль сказав:

“Україна пiд час перепису населення кожному дала можливiсть записатися, як вiн хотiв. Хто хотiв, той мiг записатися русином, гуцулом, бойком, лемком i т.д. Це право кожного. Але в нас є офiцiйна позицiя Академiї наук України, яка каже, що ми визнаємо назву русин, але ми русинiв iдентифiкуємо як субетнос української нацiї. Частина русинiв це признає, частина - нi, але це є особистою справою кожного. Україна нiкого не змушує самовизначатися так чи інакше”.

“Державний комiтет України у справах нацiональностей та мiграцiї й Мiнiстерство з питань прав людини та прав нацменшин СiЧ спiльно нададуть фiнансову допомогу для спорудження будинку КМТ “Карпати” у мiстi Вербас, що в краю Воєводина,” - заявив Геннадiй Москаль на завершення вiзиту до Белграда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG