Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора США проти вступу України в ЄЕП.


Сергій Куделя Українська діаспора США проти вступу України в ЄЕП.

Вашинґтон, 15 вересня 2003 – Українсько-американська координаційна рада звернулася до президента України Леоніда Кучми, прем’єр-міністра Віктора Януковича та голови Верховної ради України Володимира Литвина з закликом відмовитися від підписання угоди про створення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном. На думку організації, що об’єднує українську діаспору у США, підписання такої угоди стане “початком кінця незалежного економічного розвитку України”.

Президент організації Ігор Гавдяк наголошує, що українська діаспора у США єдина у своєму категоричному неприйнятті підписання будь-яких угод, спрямованих на економічне об’єднання з Росією: “Українська громада є дуже збентежена цим кроком. Це є ще один крок, щоб Україна втупила в спілку з Росією, це ще один крок, щоб Росія домінувала в економічній площині в Україні”.

На думку Ігоря Гавдяка, українські посадовці, які заявляють про сумісність офіційного курсу на інтеграцію до Європи зі вступом України в ЄЕП, свідомо обдурюють свій народ: “Ми вважаємо, що це дуже шкідливий і небезпечний акт для України. Ми вважаємо, що він заперечує усі ті проголошення, що Україна простує до НАТО і до ЄС. Ми чуємо дуже багато гарних фраз щодо цього, але дії української адміністрації заперечують це. Ми вважаємо, що це буде зрадою інтересів України”.

Причини такої активності державного керівництва України у створенні ЄЕП Ігор Гавдяк вбачає в бажанні українських можновладців залишитися при кермі управління державою і після наступних президентських виборів: “Я думаю, що це сполучене з майбутніми президентськими виборами, щоб отримати підтримку Росії, щоб отримати підтримку тих громадян України, які є позитивно налаштовані до України, які є обдурені політикою України. Це ще один крок, щоб забезпечити собі виграш на наступних президентських виборах”.

Коментуючи останні опитування громадської думки, згідно з якими 70 відсотків українців підтримують вступ України в ЄЕП, Ігор Гавдяк сказав, що розглядає їх як результат відсутності свободи слова в Україні, що позбавляє українців можливості почути аргументи супротивників такого кроку: “Я думаю, що це тільки тому, що українська преса, яка переважно є урядова й виходить на багато мешканців України, а також телебачення подають лише думку чиновників уряду, наскільки це не перешкоджає дорозі до Європи і тому подібне. Другу позицію люди ніколи не чують. Де ж вони можуть почути аргументи проти того? Це є обдурювання людей”.

Вигоду від такого обдурювання, вважає президент Українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк, отримають лише ті, хто продовжує займатися самозбагаченням за рахунок української держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG