Доступність посилання

ТОП новини

«Російська революція» у лондонському футбольному клубі «Челсі».


Олекса Семенченко «Російська революція» у лондонському футбольному клубі «Челсі».

Лондон, 17 вересня 2003 року.

16-17 вересня в Європі розпочався найпрестижніший футбольний турнір для клубних команд – груповий етап Ліги Чемпіонів. Фахівці пророкують появу в Європі нового суперклубу – лондонського «Челсі». По тому, як у липні цього року цю дружину очолив російський мільярдер Роман Абрамович, протягом місяця було здійснено нечувані інвестиції у придбання деяких із найкращих футболістів світу.

Купівля «Челсі» росіянином за 140 мільйонів фунтів стерлінгів стало справжньою сенсацією в Англії і з часу трансакції не було і дня, коли б англійська преса не аналізувала те, що вона називає «російською революцією у «Челсі». Навіть сам клуб «Челсі» журналісти охрестили «Челскі» на кшталт слов’янського слова.

Роман Абрамович відразу став знаменитістю в Англії. Кожен його крок, його минуле і можливі мотиви його дій ретельно вивчає бульварна преса. Тут вже відомо все: де він народився, що ріс без батьків, дружина колишня і теперішня, як він збагатів тощо. Це, взагалі, тема окремої розмови - як протягом кількох років у Росії можна стати із «нічого» найбагатшою людиною світу з тих, кому менше, ніж 40 років.

Самому Абрамовичу, схоже, подобається нова роль. З замкнутого господаря безлюдної російської Чукотки, що уникав спілкування з журналістами і весь час вочевидь побоювався за особисту безпеку, він став лондонською зіркою, яку всі знають в обличчя. Він сидить у директорській ложі матчу «Челсі» і по-дитячому радіє, коли його команда забиває голи. В Англії він вже навчився усміхатися у телекамеру, а тим часом на нього полюють папарацці, що вистежують йог де завгодно ( зокрема, пару тижнів тому на розкішній яхті у бухті Монте-Карло).

Що дає власність «Челсі» Абрамовичу? Сам він каже, що начебто нічого. Це просто для нього гоббі, захоплення. Він каже, що просто видає свої власні гроші таким чином і там, де це йому подобається. Він хоче успіху «Челсі» і каже, що хотів би, аби його футбольна дружина виграла якийсь турнір уже у перший сезон. Для цього він не шкодує коштів, видавши 140 мільйонів фунтів за саму команду, Абрамович відтак витратив ще 110 мільйонів - рекордну в Європі суму - на практично новий склад гравців, серед яких знамениті світові зірки, як от аргентинці Хуан Себастьян Верон та Ернан Креспо, які були куплені за 15 і 17 мільйонів фунтів відповідно. Француз Клод Макелеле, якого купили за 14 мільйонів і румун Адріан Муту. Але Абрамович не обмежився лише гравцями. Уже у перші дні після купівлі «Челсі» журналісти помітили, як до Лондонського помешкання росіянина входить тренер збірної Англії швед Свен Йон Ерікссон, що вважається одним з найкращих футбольних фахівців світу. Після цього Ерікссонові довелося довго виправдовуватися, що це був простий візит ввічливості і що він збірну залишати не збирається.

Але все може невдовзі змінитися після фіналу Чемпіонату Європи влітку 2004 року. Те, що Абрамович, який раніше ніколи не був помічений у захопленні футболом, усе-таки думає про бізнес стало абсолютно зрозуміло лише днів з 10 тому. Бомбою стало повідомлення на Лондонській біржі про те, що до «Челсі» переходить виконавчий директор клубу «Манчестер Юнайтед» Пітер Кеніон. «Манчестер Юнайтед» є найбагатшим футбольним клубом світу і, за загального занепаду на футбольному ринку, продовжує бути комерційним успіхом. Багато в чому цим успіхом «Юнайтед» завдячує Кеніону. Тепер він вже людина Абрамовича.

Звичайно, бізнес - це лише частка ідеї Абрамовича з «Челсі». Власність клубу, інвестиції - це для нього також шлях безболісно легалізуватися у Великій Британії і перевести сюди свої капітали з нестабільної Росії, де великий бізнесмен ніколи не може бути впевненим у тому, що спаде на думку президентові Путіну з його оточенням. У Лондоні ж ця стабільність забезпечена, як і в разі успіхів на футбольному полі, любов сотень тисяч фанів клубу у всьому світі. Наразі для 36-річного Романа все починається вдало. «Челсі» сильно йде в англійському чемпіонаті, а у вівторок з перемоги над празькою «Спартою» розпочав участь у Лізі Чемпіонів - турнірі, від якого значною мірою залежить комерційний успіх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG